Izvor: Pixabay

Ako pojedete samo 150 g ove namirnice tjedno, šanse za ranu smrt su vam 51 posto veće

Podijeli

Pomalo iznenađujuće, studija je pokazala i da je konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje

Konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno može znatno povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti, tvrde kanadski znanstvenici.

Riječ je o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili dodavanjem konzervansa.

Procesuirano meso je jako nezdravo

“Istraživanjem smo otkrili da konzumacija samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso”, rekla je glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu, prenosi Magazin.Hr

Pojasnila je da je to ekvivalent dvjema kobasicama tjedno.

Mashid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21 zemlje. Podatke su prikupljali i pratili 10 godina.

Neprocesuirano meso nije problematično

Pomalo iznenađujuće, studija je pokazala i da je konzumiranje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici napominju da je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da su dobiveni podaci rezultat načina na koji su ispitanici ispunjavali upitnike o prehrani i o mogućim pogreškama koje se pritom javljaju, a riječ je o precjenjivanju ili podcjenjivanju količine konzumiranih mesnih prerađevina.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Pulmolog Srića siguran: Ovo su dva razloga koji su doveli do povećanja broja zaraženih
>>> USKORO CJEPLJENJE NA SILU: Europski sud za ljudska prava upravo presudio
>>> OD PETKA OVA ŽUPANIJA ZATVARA SVE DUĆANE I TERASE, ide u novi lockdown!
>>> Upaljen crveni meteoalarm: Nije samo snijeg, dijelu zemlje stiže nova opasnost
>>> Roditelji, pazite da u ponedjeljak ne pošaljete djecu u školu: Evo gdje sve nastava kreće online
Komentari

Najnovije