Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Imate IPHONE? Pripremite se, ništa više neće biti isto, početni ekran bitno drugačiji…

Apple je jučer održao svoju godišnju konferenciju za developere Worldwide Developers Conference (WWDC), a ovogodišnje izdanje bit će zapamćeno kao povijesni događaj i početak nove ere za Apple. Radilo se o prvoj posve online konferenciji, na kojoj po prvi puta nije bilo publike. Apple je također nagovijestio novu eru u kojoj se okreću proizvodnji vlastitih procesora i čipsetova za računala i laptope, odnosno odmicanju od dosadašnjih Intelovih procesora.

1. GOLEME PROMJENE NA SUČELJU IPHONEA

Nova verzija operativnog sustava za iPhone, iOS 14, službeno je predstavljena, a bit će dostupna kasnije ove godine. Glavne promjene nalaze se na korisničkom sučelju, pa će se tako na home screen moći dodati Widgeti, koji su na iOS 13 bili smješteni u krajnje lijevu stranicu home screena. Dakle, slično kao na Androidu. Dodavanje Widgeta, poput prikaza kalendara na home screenu, jedna je od najvećih promjena za korisničko sučeljena iPhoneu, koje je kako su i sami rekli iz Applea, od prvog iPhonea predstavljenog 2007. godine do danas ostalo uglavnom nepromijenjeno.

Widgetima će se moći mijenjati veličina, stoga će korisnici moći birati između manjih i većih verzija. Popis svih dostupnih Widgeta će se nalaziti u zasebnom sučelju, kojeg Apple naziva Widget Gallery. Uz Widget Gallery, Apple je dodao i App Library, novu krajnje desnu stranicu u home screenu u kojoj će se prikazati sve instalirane aplikacije. Aplikacije će se tamo automatski organizirati u kategorije, a korisnici će također po prvi puta moći skrivati stranice na home pageu koje im nisu potrebne. Apple kaže da će korisnici time imati praktičnije i urednije sučelje.

iOS 14 uvodi i funkciju picture in picture, odnosno mogućnost gledanja videa u plutajućem prozorčiću iznad aplikacija. Stoga, ako gledate seriju na Netflixu, a istovremeno se želite dopisivati s nekime u drugoj aplikaciji, serija ili film na Netflixu će plutati iznad aplikacije za dopisivanje.

2. APPLE KARTE PRILAGOĐENE BICIKLISTIMA

Appleove karte će od sada moći navigirati po rutama namijenjenima posebno za bicikliste. Aplikacija će tako prikazivati potencijalne uspone i padove, odnosno promjene u nadmorskoj visini, pa će biciklisti moći birati između primjerice napornije i kraće ili jednostavnije i duže rute. Funkcija će za sada biti dostupna u tek nekoliko gradova, među kojima su New York, Los Angeles, San Francisco, Šangaj i Peking. Drugi gradovi će se dodavati nakon službenog lansiranja iOS-a 14. Uvodi se i posebna funkcija za vozače električnih vozila, koja će im prikazivati punionice duž njihove rute.

3. NAPREDNIJI MEMOJI

Personalizirani emojiji, Appleovi Memojiji, dobili su popriličnu nadogradnju. Imaju više opcija, pa se tako na vaš Memoji može dodati i maskica za lice. Moguće je i prikazati više emocija, poput crvenjenja lica.

4. IPHONE KAO AUTOMOBILSKI KLJUČ

Nakon godina glasina kako će se iPhone moći koristiti kao ključ za automobile, na ovogodišnjem WWDC-u je stigla konačna potvrda. iPhone s iOS 13 i iOS 14 će se moći koristiti umjesto fizičkog ključa za automobil, a prvi automobil koji će podržavati tu funkciju je nova generacija BMW-ove serije 5. Automobilski ključ će se prikazivati unutar Apple Walleta, gdje se primjerice smještaju i avionske karte, kreditne kartice i propusnice za koncerte ili kino. Automobil će se moći otključati prislanjanjem iPhonea na NFC čitač ugrađen na automobil, a kada se mobitel odloži u ležište u automobilu, moći će se uključiti.

Posebice je zanimljiva mogućnost dijeljenja automobilskog ključa s drugim korisnicima, kojima se također mogu postaviti određene limitacije. Stoga, ako svoj BMW 5 morate posuditi svojem djetetu, a baš ne želite da juri 200 km/h po autocesti, možete im limitirati maksimalnu brzinu na primjerice 120 km/h. Nakon te vožnje, možete im i oduzeti taj digitalni ključ. Apple ja najavio da će funkcija digitalnog ključa proširiti i na druge modele s vremenom, stoga neće biti rezervirana samo za BMW-ove automobile.

Više o temi pročitajte klikom OVDJE.
Izvor Telegram.hr

 

Komentari

Komentari