Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

AfD protiv izgradnje komemorativnog centra za žrtve nacizma, “pretjeruje se, gdje je spomenik za njemačke žrtve”

Njemački parlament donio je odluku o gradnji novog komemorativno-dokumentacijskog centra u Berlinu, koji bi tematizirao zločine nacionalsocijalističkog režima u cijeloj Evropi.

“Njemačkoj je potrebno mjesto posvećeno sjećanju, informacijama i dijalogu o njemačkom uništavajućem ratu, okupacijskoj vladavini i o skupinama žrtava kojima se do sada pridavalo malo pažnje”, piše u zahtjevu Bundestaga, koji je njemačku vladu obavezao da do kraja godine predstavi prijedlog o obujmu i točnom mjestu izgradnje ovog centra na području grada Berlina, prenosi Hina.

Zahtjev su podržale sve parlamentarne stranke, osim Alternative za Njemačku (AfD), čiji su se zastupnici suzdržali glasanja.

Zastupnici su u raspravi koja je prethodila glasanju istaknuli važnost nastanka ovakvog centra.

AfD tražio spomenik za njemačke žrtve

“Gradnjom ovog centra popunjava se praznina i pojačava sjećanje na žrtve nacionalsocijalističkog sistema”, rekla je zastupnica vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Marianne Schieder.

Zastupnica također vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Gitta Connemann je upozorila na opasnost od opadanja sjećanja na žrtve nacističkog terora širom svijeta u zaborav.

Zastupnici AfD-a su tokom rasprave kritizirali, po njihovu mišljenju, pretjerivanje s povijesnim suočavanjem u Njemačkoj i zatražili spomenik za njemačke žrtve rata.

Rasprava o centralnom komemorativno-dokumentacijskom centru u Berlinu traje godinama, a najspornije je pitanje treba li centar biti posvećen žrtvama u čitavoj ili samo u istočnoj Evropi.

Krajem listopada Bundestag bi trebao raspravljati i o komemorativnom centru za žrtve nacionalsocijalizma u Poljskoj.

Komentari

Komentari