12 godina zatvora zbog masakra Hrvata u Uzdolu, Hrvatski narodni sabor nezadovoljan

Podijeli

Hrvatski narodni sabor (HNS) ocijenio je zabrinjavajućim negiranjem prvostupanjsku presudu Suda BiH, koji je bivšeg zapovjednika bošnjačke Armije BiH Envera Buzu osudio na 12 godina zatvora zbog masakra u hercegovačkom selu Uzdolu u kojemu je 1993. godine ubijen 41 Hrvat

‘Prvostupanjska presuda Suda Bosne i Hercegovine ratnom zločincu Enveru Buzi, bivšem zapovjedniku bataljuna Prozor Armije BiH, pod čijim je vodstvom počinjen masakr u Uzdolu nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, zabrinjavajuće je negiranje obujma okrutnih zločina protiv Hrvata u BiH’, navodi se u priopćenju iz HNS-a BiH, prenosi tportal

Ovu presudu u HNS-u BiH ocjenjuju nastavkom osporavanja razmjera ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima te pozivaju na postizanje ‘pravde za žrtve i mira za obitelji ubijenih’. ‘Obezvrijeđivanje žrtava i okrutnosti zločina putevi su koji Bosnu i Hercegovinu vraćaju u bolnu prošlost’, dodaje se u priopćenju.

Kako se ističe, funkcionalna pravna država mora biti prioritet za BiH i pomirenje naroda. Bivši časnik Armije Bosne i Hercegovine Enver Buza osuđen je u ponedjeljak u prvostupanjskom postupku na dvanaest godina zatvora nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdol u rujnu 1993. godine. Među ubijenima su bili starci od 80 godina, a najmlađa žrtva imala je samo deset godina.

Prema podacima udruga prognanih Hrvata iz Uzdola, tamo je ubijeno 29 civila, kao i 12 pripadnika HVO. To je prva presuda za zločin u selu Uzdolu, izveden u sklopu operacije ‘Neretva ’93’ Armije BiH, kojom je zapovijedio general Sefer Halilović, koji je pred Haaškim tribunalom oslobođen odgovornosti za ratne zločine.

Komentari

Najnovije