Petak, 29 svibnja, 2020

TURSKA UCJENJUJE AMERIKU: Erdogan za oslobađanje američkog pastora traži izručenje Gulena

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u subotu je pozvao Sjedinjene Države da, ako žele oslobađanje protestanskog pastora iz SAD-a iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimanskog klerika Fetullaha Gulena kojega Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Erdogan je za privatnu televiziju NTV rekao da očekuje “reciprocitet” od SAD-a glede zahtjeva za puštanje na slobodu pastora Brunsona.

“Ne možete izručiti tog čovjeka (Gulena) na temelju dogovora o zamjenu zatvorenika?”, upitao je Erdogan. “Ako nema takvog reciprociteta, žalim”, rekao je  i nazvao zahtjeve SAD-a “nezakonitim”.

Brunson je uhićen 2016. u Turskoj i sudi mu se za navodne veze s terorističkim skupinama, a tužitelji traže kaznu i do 35 godina zatvora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je ustvrdio da je američki kršćanski pastor “progonjen” i da bi mu trebalo dopustiti da se vrati kući.

“Pastoru Andrewu Brunsonu, finom gospodinu i kršćanskom poglavaru u Sjedinjenim Državama, sudi se u Turskoj i progoni ga se bez razloga”, napisao je Trump na Twitteru u utorak kasno navečer, nedugo nakon što je sud donio odluku da će pastor ostati u zatvoru za vrijeme sudskog postupka.

Njegovo oslobađanje je u srijedu zatražio i potpredsjednik Mike Pence, a isto je od Ankare zatražilo i 66 američkih senatora i pismu objavljenom u petak.

Suđenje Brunsonu, koji odbacuje sve optužbe,  počelo je u ponedjeljak ujutro u kaznenom kompleksu Aliaga, u pokrajini Izmir, na zapadu Turske, a trebalo bi se nastaviti 7. svibnja.

Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru a turske su ga vlasti uhitile u listopadu 2016. i otada ga drže u zatvoru.

Optužen je da je djelovao u korist mreže propovjednika Fethullaha Gulena kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., ali i u korist Radničke stranke Kurdistana. Turska te dvije organizacije smatra “terorističkima”.

Ankara također očekuje da joj Grčka izruči turske vojnike osumnjičene za sudjelovanje u pokušaju državnog udara kako bi na slobodu pustila dva grčka vojnika koja su uhićena u ožujku kada su prešla tursko-grčku granicu. Grčki vojnici su optuženi za špijunažu. Hina

Komentari

Komentari