Odnosi između Turske i SAD-a ponovno su se pogoršali zbog situacije u Siriji, a Ankara sada prijeti Washingtonu “prekidom odnosa”. Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, rekao je kako su američki potezi razlog zbog sve većeg nepovjerenja između Turske i SAD-a. Rekao je kako Turska od SAD-a očekuje konkretne korake.

“Turski odnosi sa SAD-om su u kritičnoj fazi. Naše dvije strane će ili popraviti odnose ili će se oni potpuno prekinuti”, istaknuo je Cavusoglu.

Ono što izaziva sve veću ljutnju u Ankari je američko nedorečeno stajalište prema sirijskim kurdskim borcima protiv kojih je Turska krajem prošlog mjeseca pokrenula i kopnenu ofenzivu. Prvo su rekli kako neće više naoružavati Kurde te kako “shvaćaju turske sigurnosne interese”, no, kasnije su pak poručili kako američka vojska ne namjerava napustiti Manbij gdje treniraju kurdske borce.

Koliko je Turska spremna daleko ići, tek će se vidjeti. Do sada smo imali priliku svjedočiti sve žešćoj retorici, no ipak, barem za sada, sve ostaje samo na riječima.

Agencije

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!