Petak, 24 siječnja, 2020

Tromblon organizira prosvjedni skup, Slovencima poručio ne ulazite u naše more

Petar Janjić Tromblon za N1 je otkrio detalje organizacije prosvjednog skupa “Regata za mir” koja će se održati 3. veljače 2018. u Savudrijskog vali i u Umagu.

“Sada tek ulazim u pravu organizaciju što se tiče ovog prosvjednog skupa, nazvanog “Regata za razum”. Regata razuma Savudrijske vale i Piranskog zaljeva je planirana za 3. veljače 2018. s ukrcajem u brodove u Umagu u 10 sati ujutro. Krenut ćemo na sredinu Savudrijske vale gdje ćemo s predstavnicima udruga, što civilnih, što hrvatske vojske, pustiti u more vijence za naše sve poginule i nestale hrvatske branitelje, održati minutu šutnje, obaviti molitvu, a nakon toga će brodske sirene pustiti svoj znak.

Provozat ćemo se Savudrijskom valu i vratiti se u Umag, plovit ćemo sat vremena. U Umagu će se na bini održati govori naših eminentnih znanstvenika, povjesničara, intelektualaca, članova braniteljskih i civilnih udruga ali i gostiju koji bi nam trebali doći iz Republike Slovenije. Kontaktirao sam ljude iz slovenske krovne vojne udruge koji tijekom ovoga tjedna moraju donijeti svoju odluku o njihovim konkretnim koracima prema ovom, i za njih teškom problemu granice s Hrvatskom. Oni su naši veliki prijatelji i nadam se njihovoj pozitivnoj odluci. Čuo sam se i gospodinom Romanom Veljakom koji će sa svoje strane pokušati organizirati jednu intelektualnu i civilnu skupinu građana Slovenije kojima je, kao i nama običnim malim građanima, u interesu da se što prije i trajno riješi ovo opasno političko pitanje.

Javili su mi se vlasnici brojnih brodova duž naše obale i manjih plovila iz unutrašnjosti zemlje, ali s obzirom da se nalazimo u iznimno nesigurnoj vremenskom periodu, u pol zime smo i svjedoci smo toplog perioda, ne znamo kakvo će biti vrijeme 3. veljače kada trebamo krenuti za Savudrijsku valu. Odlučio sam da ne organiziram tako veliki rizik za ljude iz Dalmacije da dolaze na sjever Jadrana pa će oni doći organizirano autobusima. Oni će biti svi nazočni na skupu i reći će nešto kao vlasnici ribarskih i drugih plovila.

Vrlo je rizično i skupo, želim izbjeći ljudima troškove. Smatram da je ovo ipak mirni prosvjed kojim ćemo pokazati da je to hrvatska državna granica i da ćemo apelom i regatom za mir pozvati naše političare na čelu s premijerom Plenkovićem. Evo pet dana se nije ništa dogodilo između Vlade Hrvatske i Slovenije. Važno je istaknuti zajedništvo i ljubav prema domovini, ali i Sloveniji i drugim susjedima”, objasnio je Petar Janjić Tromblon, koji je bio upitan hoće li spriječavati prijelaz slovenskih brodica preko Savudrijske vale.

“To ne dolazi u obzir, puno toga se izgovorilo u medijima, ali mi nikada nismo planirali da idemo tamo s grubom silom. Upozoravam policiju Slovenije da se 3. veljače od 10 sati pa nadalje ne udostoji prijeći hrvatsku državnu granicu i ući u naše hrvatsko more u Savudrijskoj vali, da nas ne ometa u odavanju pijeteta jer će direktno snositi odgovornost za svoje postupke jer mi nismo došli tamo izazivati, mi smo u našim teritorijalnim vodama i druga stvar – mi nismo ribari”, poručio je Petar Janjić Tromblon koji je prokomentirao izostanak podrške ministra branitelja Tome Medveda.

“Ovim putem ga pozdravlja, on je moj prijatelj i napokon imamo ministra koji može predstavljati branitelje. Gospodin Medved je član Vlade koja ima plan i program za rješavanje ovakvog pitanja ali to su njihovi stavovi i mišljenja, naši stavovi kao građana ove zemlje su naši stavovi. Njih treba zanimati kako ćemo mi to mirno provesti, a nas kako će oni to politički i zakonski provesti”, zaključio je  Petar Janjić Tromblon.

Komentari

Komentari