Subota, 11 srpnja, 2020

Smije li se pretjecati s desne strane!?

Svima je jasno da je pretjecanje s desne strane na autoputu zabranjeno, no nerijetko viđamo “specijalce” koji to čine. No kad je u pitanju pretjecanje s desne strane po gradskim prometnicama, vozači su tu često zbunjeni.

Pretjecati s desne strane se ne smije. O tome jasno birokratskim, ali jasnim rječnikom progovara i Zakon o sigurnosti prometa na cestama u kojem se u Članku 67. jasno navodi:

(1) Pretjecanje i obilaženje obavlja se s lijeve strane.

(2)
 Pretjecati se mora s desne strane ako je vozilo na kolniku zauzelo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da to vozilo skreće ulijevo.

(3)
 Vozilo koje se kreće po tračnicama postavljenim na sredini kolnika ili vozilo koje se prema ovom Zakonu ne smije kretati uz desni rub kolnika, osim ako prometnim znakom nije drukčije određeno, ne smije se pretjecati s lijeve strane. To se vozilo može pretjecati s desne strane ako između njega i desnog ruba kolnika postoji prometna traka.

Navedene su i situacije kad možete obilaziti vozila s desne strane, ali jasno je definirano – pretjecanje i obilaženje obavlja se s lijeve strane!

U slučaju prometnih gužvi na cestama s dva prometna traka (ili više) u jednom smjeru, brže pomicanje u desnom prometnom traku ne smatra se pretjecanjem.

Kakva je situacija u ostalim europskim državama?

Bosna i Hercegovina, Srbija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španjolska, Irska (u tom slučaju obilaženje s lijeve strane)… imaju iste propise kao i RH.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HRT RAZBJESNIO GENERALA: ‘Bagro, cijeli dan slušam o Danu Republike! O Praljku ni riječi? Shvatite već jednom da živite u Hrvatskoj!’
>>> Pitanja iz Domovinskoga rata nad kojima se treba zamisliti!
>>> Pročitajte što je izbornik Srbije rekao nakon što je doznao da može igrati s Hrvatima
>>> IZAŠAO JE IZ SINDIKATA: Profesor s Ekonomskog fakulteta objasnio zašto ne podržava štrajkaše
Komentari

Komentari