Nedjelja, 12 srpnja, 2020

Putin: “Rusi će uvijek imati majku i oca, a ne roditelja 1 i 2”

Tijekom rasprave o ruskom nacionalnom identitetu, predsednik Vladimir Putin pobrinuo se da uljudno, ali odlučno odbaci svaku zamjenu tradicionalnih obiteljskih struktura „naprednijima” koje se promoviraju na Zapadu, piše “Russia today”.

“Rekli ste da se riječ majka ne može ničim zamijeniti. Možda i može. U nekim zemljama zamijenili su je riječju “roditelj broj jedan” i “roditelj broj dva”. Nadam se da se to ovdje nikad neće dogoditi“, rekao je Putin na sastanku savjetodavnog tijela Kremlja – Savjeta za međunacionalne odnose.

Njegove primjedbe uslijedile su kao odgovor poslaniku Viktoru Vodolatskom, koji je govorio o naporima na njegovanju nacionalnog identiteta među ruskom omladinom, a da pritom ne bude narušen niti jedan drugi etnički, vjerski ili grupni identitet. Riječi „majka“ i „roditelj“ funkcionalno su iste, ali nose vrlo različitu emocionalnu težinu, rekao je Vodolatski, baš kao i „domovina“ i „zemlja“.

Smiješeći se dok je odgovarao, Putin je vjerojatno išao u smjeru zapada . Jedno značajno mjesto gdje su majčinstvo i očinstvo zamijenjeni u ime “jednakosti” je Francuska, gdje su u veljači također i školski udžbenici izmijenjeni, te u njima sada piše “roditelj 1” i “roditelj 2”, kako bi odražavali nova “različitost”, prije svega istospolnih parova.

Određene obitelji našle su se zaglavljene u “prilično staromodnim socijalnim i obiteljskim modelima”, izjavila je u veljači Valerie Petit, zastupnica u većinskoj REM stranci predsednika Macrona.

Slična mjera je bila u procesu usvajanja u Italiji, ali je bivši zamjenik premijera Matteo Salvini vratio “majku” i “oca” na službene obrasce u travnju. Salvini je, kao lider najpopularnije stranke u Italiji, u rujnu isključen iz vlade bez izbora.

SAD su predvodile put u “progresivnom” birokratskom govoru, a State department je najavio da će zamijeniti „majku“ i „oca“ na zahtjevima za putovnicu još 2011. godine, tijekom Obamine administracije. Visoka dužnosnica te administracije ustvrdila je da je to posljedica “promjena u medicinskoj znanosti i reproduktivnoj tehnologiji”, iako je nejasno koja su to znanstvena otkrića dovela do shvaćanja da postoji nekakav treći spol.

LGBT aktivistička grupa „Savjet za obiteljsku ravnopravnost“ nije ostavila nikakve sumnje u motive tog poteza, pozdravljajući promjenu koja bi omogućila „brojnim različitim vrstama obitelji“ da se osjećaju priznatima i prepoznatima. To je bilo četiri godine prije nego što je Vrhovni sud SAD-a istospolne brakove potvrdio kao suglasne ustavnom pravu.

Da budemo fer, majke i očevi nisu u potpunosti zamijenjeni obrascima State departmenta. Trenutno postoje rubrike za „majka / otac / roditelj“, što je očigledno neprihvatljiva diskriminacija za djecu onih iz poligamnih i poliandrijskih odnosa, koji i dalje ostaju ilegalni prema strogim američkim zakonima.

Komentari

Komentari