Petak, 10 travnja, 2020

OTKRIVAMO: Ovo su mjere s kojima Kolinda želi spasiti Hrvatsku od demografske katastrofe

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uz pomoć stručnjaka i savjetnika osmislila je četiri mjere koje bi trebale donijeti rješenja za goruće demografske probleme. No, sve mjere koje predloži teško da mogu biti provedive bez dogovora s Vladom odnosno rebalansa državnog proračuna

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je u Međimurju izjavila da je pripremila paket mjera za demografski spas Hrvatske.

“Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju i voljela bih da to bude u sinergiji i suradnji s Vladom, a ako to ne bude moguće, onda ću ih uskoro predstaviti sama”, kazala je predsjednica dodavši da ih ne želi javno otkriti dok o njima najprije ne razgovara s premijerom Andrejom Plenkovićem.

No, četiri predsjedničine spasonosne mjere odnekud su ipak ‘procurile’ jer je Večernji list neslužbeno doznao o čemu se radi.

Riješiti problem rada na određeno

Prva ili jedna od četiriju mjera bila bi rješavanje sveprisutnog problema rada na određeno što rezultira egzistencijalnom nesigurnošću pa mnogo mladih ljudi uopće ne planira zasnivati obitelj. Hrvatska je u vrhu EU po udjelu radnika koji rade na određeno, a znakovito je da je najveći udio zaposlenih na određeno u Slavoniji odakle iseljava najviše mladih ljudi.

Mjere za ruralne krajeve

Večernji list također doznaje da bi predsjednica mogla predložiti poseban paket mjera za obitelji i mlade u ruralnim i slabije razvijenim krajevima, koji uključuju porezne, stambene olakšice i druge beneficije. Hrvatska je izrazito neravnomjerno razvijena država i ako neka područja budu opustošena svaki budući razvoj u njima bit će gotovo nemoguć. Stambena problematika za mlade treba biti uklopljena u socijalne programe, ali sufinanciranje stanova za mlade koji nemaju svoj krov nad glavom mora biti znatno povoljnije u ruralnim i nerazvijenim područjima.

Pozitivna diskriminacija majki

Za razliku od Hrvatske, niz zapadnih zemlja s razvijenom pronatalitetnom politikom pozitivno diskriminira zaposlene majke i ta bi mjera trebala naći mjesto među predsjedničinim prijedlozima. Isto tako, spominju se i prijedlozi da se delimitiraju roditeljske naknade na punu plaću, povećaju izdvajanja za djecu uz poboljšanje usluga za djecu. Treba voditi računa i da je hrvatsko društvo heterogeno i demografske mjere treba prilagoditi svim slojevima, onima koji imaju i više i niže plaće.

Pomoć obiteljima bez posla

Također za razliku od većine zapadnih zemalja, Hrvatska previše ne mari za egzistencijalnu sigurnost mladih obitelji koje u krizi ostaju bez posla. Stoga će, saznaje Večernji list, jedna od predloženih mjera predsjednice vjerojatno biti da država preko socijalnih fondova financijski pomogne mladim obiteljima koje ostanu bez posla dok ne premoste krizu, odnosno dok nađu posao.

No, sve mjere koje će predsjednica uskoro javno iznijeti nisu provedive bez rebalansa proračuna.

Komentari

Komentari