Dan uoči predstavljanja strategije Europske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, njemačka vlada u ponedjeljak je umanjila očekivanja brzog pristupanja ovih zemalja Europskoj uniji.

„Jasno je da ovi kandidati moraju provesti još čitav niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u Europsku uniju po prethodno definiranom datumu neće biti“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

On je naglasio kako je vlada u Berlinu uvijek isticala potrebu davanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, ali uz ispunjavanje uvjeta.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova naglasio je u ponedjeljak kako je pred zemljama ove regije još mnogo posla vezanog uz temeljite reforme pravosuđa, konkurentnosti te regionalne suradnje.

„Prije svega se moraju prije ulaska u Europsku uniju riješiti bilateralni problemi“, rekao je glasnogovornik.

Prije toga je njemački demokršćanski političar i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, rekao je kako je spomenuti termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo „okvirni“ datum koji bi trebao reformskom procesu dati „novu dinamiku“.

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn predstavit će u utorak u Europskom parlamentu strategiju u vezi s napretkom zemalja Zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji.

Hina

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!