Subota, 5 prosinca, 2020

Milanović kod Stankovića branio Pupovca i teško uvrijedio Orbana: Mađarska je beznačajna država!

Milanović se nije promijenio

Predsjednički kandidat Zoran Milanović gostovao je u emisiji Nedjeljom u dva. Emisija je započela pitanjem o nedavno preminulom Milanovićevom ocu, inače HDZ-ovcu koji ga je ubacio, preko Sanadera, u politiku: Milanović je rekao da je njegovu obitelj njegov politički angažman jako opterećivao, ali da su bili i ponosni.

Na pitanje zašto se kandidirao, rekao je da je ga vodi želja i strast i da želi dati zemlji svoje iskustvo i znanje. Rekao je da je prije tri godine mislio da se neće kandidirati, no predomislio se. Za stanje u zemlji tvrdi da nije dobro “jer su sva jaja u jednoj košari”, što nije govorio dok je on bio premijer, a predsjednik Ivo Josipović. Na pitaje što bi mogao kao predsjednik, a da to nije mogao kao premijer, dakle osoba s kudikamo više ovlasti, rekao je da bi govorio bi bez dlake na jeziku protiv nasilja i mržnje koje dobiva prava građanstva u zadnjih nekoliko godina, aludirajući na HDZ-ovu vlast.

“Kolinda je osoba bez integriteta”

Na pitanje zašto se želi kandidirati za poziciju koja ima simbolične ovlasti rekao je, “simbolika je karakter, ako ga imaš, to je autoritet – ako ga nemaš – možeš se slikati, nemaš konkretni ovlasti, daleko si od novca”. Tvrdi da predsjednik ne bi trebao imati ovlasti iznad simboličnih i da su polupredsjednički sustavi, kakve imaju primjerice SAD i Francuska, zapravo diktature. To je, kaže, kod nas riješeno dvijetisućite, kad je SDP došao na vlast i ukinuo većinu predsjedničkih ovlasti.

Obrušio se i na kandidatkinju i trenutnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović: “Ona je osoba bez integriteta koja je tu došla zahvaljujući jakoj stranačkoj mašineriji”, rekao je Milanović, koji se očito ne sjeća kako je došao na mjesto premijera.  Tvrdi da nije karijera. U NATO savezu nije sudjelovala u procesu donošenja odluka “osim što joj je sjedala plaća” (Kolinda Grabar Kitarović je vodila cijelu javnu diplomaciju NATO pakta).

“Ja sam najiskusniji državnik”

Pohvalio se time da on ima “daleko najveće državničko iskustvo, čak i veće od nje koja taj posao radi pet godina”. Kaže da je pet godina vodio vladu koja je “naslijedila groznu situaciju”, a optužio ju je i za “elemente izdaje”: “Ona je stajala u kožnom mantilu Hebranga, išla u Budimpeštu i pokazivala razumijevanje za te ljude… Ja nemam nimalo razumijevanja za Orbana. Sva sreća pa je to mala i neznačajna država”, ustvrdio je za zemlju koja je, osim što je po stanovništvu i ekonomiji dva i pol puta jača od Hrvatske, i najprivlačnija eks-koumunistička zemlja za strane ulagače, dok je Hrvatska dobrim dijelom i zahvaljujući potezima njegove vlade na dnu popisa onih u koje ima smisla ulagati.

No on kaže, “To neće biti moje društvo kad budem predsjednik, moje će društvo biti u Parizu. To što je predsjednica napravila je bijedno. Zemlja se nalazila pred nečim što se ne može naučiti u Sanaderovom kabinetu, za to moraš biti street smart.”

Smatra da predsjednika ne treba birati izravno, već u Saboru, posredno, što je po njemu demokratskije. “To je moj stav da se predsjednik države bira u Saboru. Predsjednika treba higijenski, sanitarno odvojiti”, rekao je.

“Nisam nikad radio za nikog tko je povezan na državne jasle”

Osvrnuo se na izjavu dr. Miroslava Škore da je cijeli život na državnim jaslama te rekao da da u zadnje dvije i pol godine nije radio za javni sektor, državne firme ni za Bandića i Holding ni za strane Vlade. “Ono što imam na svojoj firmi je u Poreznoj upravi, to je tajna. Nećete nikada naći da sam radio za nekoga koji je povezan za javne jasle”, rekao je. Jeste li radili kakve poslove za Čermaka, pitao je Stanković. “Ne mogu vam govoriti niti za Čermaka, niti za Tedeschija. Ja sam čitao te gluposti za Čermaka. Čermak je u vrijeme kada sam bio premijer imao dva velika poslovna plana. Ništa nije realizirano. Taj Čermak nema razloga da me nečim nagradi”, rekao je.

O dokazivanju Sauchinih potpisa na putnim nalozima je rekao, “Da je grafologija nekakva znanost, studirala bi se na Feru ili nekom drugom dobrom fakultetu”, braneći tako svog bivšeg šefa kabineta. “On je optužen za nešto u čemu će biti moja riječ protiv tvoje i nekakvo grafološko vještačenje. Meni je nepojmljivo da bi on to napravio. Kaže da mu je rekao, “stari, vrati mandat”, ali ga on, eto nije poslušao. O Plenkoviću je, pakrekao kako nema veze s HDZ-om: “Ima li aspiracija za SDP? To pitajte njega. Bolje mu je da ja šutim.”

“Pupovac mora hodati po jajima”

Branio je i Pupovca, rekavši da je od njega ovisila promjena ustava 1997. Uputio mu je blagu kritiku rekavši da je to što je imao za reći trebao reći u Hrvatskoj a ne izvan nje, ali nije doveo u pitanje usporedbu Hrvatske s NDH. Dapače, za njega je pokazao prilično razumijevanja: “Je li se trebao ograditi? To je njegova stvar. On mora hodati po jajima cijelo vrijeme.”

“On je ovdje proveo cijeli rat, kad je biti Srbin ovdje bilo jako riskantno. Onda je nakon Oluje i nakon svega, bio taj o kojem je ovisilo hoće li biti usvojene one bizarne ustavne promjene. Prešao je preko dosta stvari… Moj savjet mu je, što imaš za reći, reci u Hrvatskoj, iako se to prenese istog trena, ali nije svejedno gdje je rečeno”, kaže Milanović.

Milanović je gostujući u NU2 pokazao da se nije promijenio, te da je spreman prekinuti sve veze koje je aktualna predsjednica, uz potporu SAD, gradila zadnjih godina sa zemljama Višegradske skupine. “Nikad nećete naći da sam radio za nekoga tko je povezan za javne jasle”, kaže čovjek koji je prvi put s državnih jasli sišao – kad je izgubio izbore, i mjesto predsjednika stranke. 

Komentari

Komentari