Četvrtak, 27 veljače, 2020

MIJENJA SE POLITIČKA SLIKA EUROPE: Austrija krenula putem Poljske i Mađarske u približavanju Rusiji a udaljavanju od EU

Ruske veze s EU pale su na najnižu razinu od Hladnog rata prije četiri godine kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim pošto je Ukrajina svrgnula tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča koji je bio proruski orijentiran. I Europska unija i Sjedinjene Države Rusiji su tada nametnule sankcije

Trgovina između Rusije i Austrije narasla je za više od 40 posto lani, rekao je u srijedu u Moksvi ruski predsjednik Vladimir Putin austrijskom premijeru Sebastianu Kurzu. Ruski izvori uložili su lani 23 milijarde dolara u Austriju, a austrijski 5 milijarda dolara u Rusiju, rekao je Putin na sastanku u Kremlju.

Kurz je  rekao da je turizam pridonio pozitivnom razvoju gospodarskih veza. Austrija podržava plinovod Sjeverni tok 2 kojim se do srednje Europe doprema ruski prirodni plin, no pojedinosti tek treba razraditi, rekao je Kurz novinarima nakon sastanka.

Istočnoeuropske države izrazile su zabrinutost da bi Sjeverni tok 2 mogao naškoditi europskom tržištu plina i energetskoj sigurnosti. Sjeverni tok 2 trebao bi povećati kapacitete sadašnjeg plinovoda Sjeverni tok.

Kurz je optimistično rekao da bi mogao raditi s Putiom na poboljšanju odnosa Rusije i Europske unije. Kao šef diplomacije Austrije kazao je da je uživao raditi s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom. Hina

Komentari

Komentari