Zagreb, 22.07.2020 - Konstituirajuæa sjednica novog, 10. saziva Hrvatskog sabora. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ua

KONSTITUIRAN SABOR, Jandroković potvrđen sa 143 glasa i jednim suzdržanim

Podijeli

Uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike konstituira se novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti, izborom svog predsjednika – po drugi put to je Gordan Jandroković.

Na konstituirajućoj sjednici bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sabor bi trebao izabrati i svoje potpredsjednike te četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja.

Izabrani zastupnici 10. saziva Hrvatskog sabora počeli su u srijedu pristizati u saborsku zgradu na Trgu sv. Marka na konstituirajuću sjednicu koja se održava uz stroge epidemiološke mjere.

Zastupnicima se na ulazu dijele maske za lice koje su obvezni nositi u zgradi Sabora te moraju dezinficirati ruke.

Saborski službenici upućuje dobro raspoložene nove zastupnike koji su prvi put u Saboru prema mjestima na kojima će sjediti.

Zbog epidemioloških mjera po prvi put na samom konstituiranju svi zastupnici neće biti u sabornici, već će dio biti u sabornici, dio na galeriji, a dio u salonu pored sabornice.

Iz istog razloga hrvatsku himnu na početku konstituirajuće sjednice neće kao što je dosad bilo uobičajeno izvoditi zbor, već će je nazočni slušati sa snimke.

Premijer Andrej Plenković prije početka konstituirajuće sjednice novinarima je rekao “kako su svi ministri zdravi, osim Ivana Malenice“, koji je pozitivan na koronavirus.

Robert Janković izabran je za predsjednika mandatno-imunitetno povjerenstva, a za potpredsjednicu zastupnica Barbara Antolić Vupora. 

Predsjednik Sabora odredio je stanku do 11.30.

Gordan Jandroković izabran je za predsjednika Sabora sa 143 glasova ‘za’, samo jedan glas je bio suzdržan, a nitko nije bio protiv.

– Ovo me čini ponosnim. Zalagat ću se za promicanje slobode, jednakosti, socijalne pravde, ravnopravnosti spolova i višestranačkog sustava. Današnji trenutak od svih nas zahtijeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. Mi u Saboru nismo jedni drugima neprijatelji, samo se razlikujemo u stavovima – rekao je Jandroković koji je spomenuo da zastupnike čeka veliki posao oko izlaska iz krize, sređivanja posljedica potresa u Zagrebu…

Gordan Jandroković otvorio je konstituirajuću sjednicu Sabora, čestitao svim zastupnicima na rezultatima na izborima, te predao riječ Branku Bačiću.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a predstavio je starog/novog predsjednika Sabora i uputio je prijedlog da se Jandroković ponovno izabere za predsjednika Sabora.

Komentari

Najnovije