Utorak, 31 ožujka, 2020

BIH: Povećane kazne islamskim teroristima, Maksimu Božiću šest godina zatvora a Edinu Hastoru tri

Sud Bosne i Hercegovine povećao je zatvorske kazne dvojici državljana te zemlje koji su proglašeni krivim za pripremanje terorističkih napada, potvrdili su u utorak iz Tužiteljstva BiH koje se žalilo na dužinu kazni izrečenih prvostupanjskom presudom.

Pravomoćnom presudom Maksim Božić, Srbin iz Bijeljine koji se služio imenom Abu Muhamed, osuđen je na šest godina zatvora čime mu je kazna povećana za dvije godine, dok će Edin Hastor koji je iza rešetaka trebao provesti dvije i pol sada ondje biti tri godine.

Potvrđujući kako su zadovoljni činjenicom da su kazne povećane, iz Tužiteljstva BiH su istaknuli kako nastavljaju intenzivne aktivnosti na procesuiranju drugih slučajeva povezanih s terorizmom.

Božić i Hastor u srpnju su proglašeni proglašeni krivim da su kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta u kontaktu s drugim osobama nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te su planirali i pripremali provedbu terorističkih napada.

Božić je bio “mozak” ove terorističke operacije jer je godinu dana planirao kako izvršiti napad i nabaviti oružje i eksploziv dok je Hastor bio taj koji je svoju obiteljsku kuću iskoristio kao mjesto u kojem su skrivali pribavljeno oružje i drugu opremu.

Kao mete napada su odredili sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu te sjedište Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije.

Policijski istražitelji otkrili su njihove planove te su obojica uhićena.

Božić je godinama živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti.

On je jedno vrijeme bio skupa u zatvoru u Austriji s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom u BiH, koji je 2011. godine pucao na Američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog policajca. Smatra se da je bio jedan od njegovih bližih saradnika, a tokom postupka u Sudu BiH, Jašarević je u više navrata spominjao i Božićevo ime.

Pronađeno sedam bombi 

Prilikom pretresa službenici SIPA-e su danas pronašli i privremeno oduzeli i jednu automatsku pušku, 12 praznih okvira za automatsku pušku, 405 metaka kalibra 7,62 milimetara, sedam ručnih bombi, tri jurišna prsluka, jedna vojna uniforma, jedna zastava koja podsjeća na ISIL-ovu zastavu, ali i dvije uramljene fotografije sa zastavama koje podsjećaju na ISIL-ovu zastavu.

Pronađeni su i razna pisma, razne uplatnice, jedan nož, jedan laptop, tri mobilna telefona, priručnik od opreme 511 i šest vreća rezanog duvana – saopćeno je iz SIPA-e.

Komentari

Komentari