Pexels

Zašto mačke mjauču? Znanstvenici imaju odgovor

Podijeli

Kućne mačke jedinstvene su u načinu na koji koriste svoj glas za komunikaciju sa svojim ljudskim pratiteljima dok rijetko mjauču jedna o drugoj. Odgovor na zašto mačke komuniciraju samo s ljudima povezan je s pripitomljavanjem, smatraju stručnjaci.

Prije nego što su se mačke nastanile s ljudima prije gotovo 10.000 godina, bile su usamljenici, napisali su John Bradshaw i Charlotte Cameron-Beaumont u knjizi “Domaća mačka: biologija njezina ponašanja” (Cambridge University Press 2000).

Budući da su se ove mačke predaka rijetko susretale s drugim pripadnicima vlastite vrste, nisu trebale koristiti svoj glas za komunikaciju. Umjesto toga, divlje mačke su komunicirale putem njuha ili trljanjem ili mokrenjem po predmetima poput drveća.

To je još uvijek uglavnom način na koji mačke međusobno komuniciraju, rekao je John Wright za Live Science, psiholog koji proučava ponašanje životinja na Sveučilištu Mercer u Georgiji.

No ljudi nemaju ni približno fino osjetilo njuha kao mačke pa mačke komuniciraju sa svojim vlasnicima na način koji će im najvjerojatnije pružiti ono što žele: mjaukanjem.

“One su manipulativne”, rekao je Wright. “Vokalna komunikacija postaje alat.”

Mnoge mačke čak razvijaju repertoar mjaukanja kako bi izrazile različite potrebe i osjećaje ili izazvale različite odgovore. Na primjer, mačka bi vas mogla trljati u znak pozdrava, škripati prijateljskim zahtjevom da izađete vani ili zahtijevati hranu glasnim mijaukanjem.

Mjaukanje na ljude djelomično je naučeno ponašanje. Sve mačke mjaukaju kao mačići kako bi privukle maminu pažnju kad su ozlijeđene, hladno ili kad slučajno sjedne na njih. Dok kućne mačke ovo ponašanje nose u odrasloj dobi, divlje mačke (pripitomljene mačke bez vlasnika koji žive na otvorenom) to uglavnom prerastu. Drugim riječima, vaša mačka mijauče na vas jer je rano naučila da vam je to privuklo pažnju.

Ako vas zanima što vaša mačka ima za reći, moguće je potaknuti komunikaciju.

“Ako svoje odgovore učinite dovoljno pozitivnima i dovoljno predvidivima da može slušati vašu vokalizaciju, tada ona [mačka] može pokušati komunicirati s vama”, rekao je Wright.

Komentari

Najnovije