Pexels

OBIČAJI IZ DAVNINA: Evo kako hrvatski narod dočekuje Božić

Podijeli

Od početka pandemije prisiljeni smo na promjene kako bismo se prilagodili ovoj nezahvalnoj situaciji te će ove godine i svetkovanje Božića biti nešto drugačije širom svijeta. Iako nismo u mogućnosti obilježiti rođenje Isusa Krista kako smo do sada navikli, velika većina će ovaj dan provest s obitelji, poštujući tradiciju koja je ukorijenjena u našem narodu od davnina.

Pripreme za Badnjak i Božić u hrvatskom narodu počinju već na početku prosinca. Izrađuju se adventski vijenci, pale se svijeće, ukrašuju se domovi. Prvo 6. prosinca dolaze sv. Nikola i njegov partner Krampus, a zatim sv. Lucija ili sv. Barbara 13. prosinca kada se sadi pšenica kao simbol plodnosti i uspjeha.

Uoči Božića, na dan Badnjaka, pripreme počinju u rano jutro. Kako je riječ o obiteljskom blagdanu, članovi obitelji dijele zadatke između sebe – jedni su odgovorni za temeljito čišćenje doma, drugi za kićenje božićne jelke, a treći za pripremanje ukusnog blagdanskog jela.

Tradicionalno, Kršćani na Badnjak  pripremaju nemrsnu hranu za večeru jer je to dan posta. Na stolu se mogu pronaći i razni kolači od oraha, lješnjaka, badema, smokvi – razne pite, štrudele ili pak fritule, ovisno o kraju.

Običaj kićenje božićnog drvca došao je u hrvatske krajeve sredinom 19. stoljeća iz njemačke tradicije. Jelka se također ukrašava na Badnjak, a to najčešće čine djeca. Ispod božićnog drvca postavljaju se jaslice s figurama Isusa, Djevice Marije, sv. Josipa, te pastira, anđela Gabrijela, sveta tri kralja i pokoja domaća životinja. Uz jaslice, dodaje se pšenica posađena na sv. Luciju te božićni pokloni.

Poslije Badnje večere, Hrvati vjernici odlaze na misno slavlje zvano polnoćka na kojoj se pjevaju božićne pjesme poput “Svima na zemlji mir veselje”, “U to vrijeme godišta”, “Radujte se narodi”, “Tiha noć” i mnoge druge. Nakon što otkuca ponoć, Kršćani jedni drugima zažele sretan Božić.

Na božićno jutro slijedi obilan doručak te se jedu suhomesnati proizvodi, sir i masline. Na taj dan se isto ide na misu u svečanim odijelima. Po običaju, na prvi dan Bočića ukućani ostaju kod kuće, a drugi dan – na dan sv. Stjepana, posjećuju se bližnji.

Komentari

Najnovije