Utorak, 26 svibnja, 2020

ZBOG SILNIH ŠPEKULACIJA JOŠ JEDNOM POTVRĐENO Žene u katoličkoj Crkvi ne mogu biti zaređene za svećenike

Pitanje o ređenju žena za svećenike katoličke Crkve ponovno poprima epitet jednog od središnjih pitanja u katoličkoj Crkvi, a potiču ga upravo žene okupljene oko feminističkih grupacija u svijetu. Često se javnosti nude različite predodžbe o stavu crkve da se za svećenika katoličke Crkve može zarediti samo muškarac. U tom smislu i iz katoličke Crkve često izlaze svećenici sa stavovima koji potkrjepljuju tu tezu te potvrđuju nemogućnost promjene po tom pitanju.

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere mons. Luis Ladaria je vjerojatno bio na tom fonu kada je napisao članak u glasilu Svete Stolice L˘Osservatore Romano u kojem je ponovio stajalište Crkve o nikakvoj mogućnosti da za svećenike katoličke Crkve budu ređene žene. U svom članku mons. Ladaria kaže kako ga zabrinjavaju glasovi koje možemo čuti u pojedinim državama, u kojima se još uvijek dovodi u pitanje definitivna narav ovog stava Crkve. On je istakao i to kako je ovu doktrinu u svom dokumentu iz 1994. godine “Ordinatio Sacerdotalis” potvrdio sam Sveti Ivan Pavao Drugi te da je, u najmanju ruku, štetno to dovoditi u pitanje. Veliki je broj onih koji šire nejasnoće i zbog činjenice što Crkva ovaj nauk nije proglasila “ex cathedra”, a što znači da se on kao takav nikada ne može dovesti u pitanje.

U svom članku mons. Ladaria napominje kako papa Ivan Pavao Drugi nije htio proglasiti novu dogmu, nego jednostavno kao Petrov nasljednik potvrditi ono što je univerzalno Učiteljstvo oduvijek smatralo tijekom povijesti kao poklad vjere. Uostalom, to je sveti Otac Ivan Pavao Drugi i napisao u dokumentu iz 1994. godine, u kojem jasno stoji kako se radi o pitanju koje se tiče samog božanskog ustanovljenja Crkve, a koja nema autoriteta za davanje svećeničkoga ređenja ženama te da se toga svi vjerni u Crkvi trebaju držati konačnim.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari