Predsjednica pokrenula raspravu, Anto Đ. predložio kopernikanski zaokret

Podijeli

Očekivao sam nakon izjave Kolinde Grabar-Kitarović u Izraelu da je sazrelo vrijeme za preispitivanje hrvatske politike prema BiH, ozbiljne reakcije u Hrvatskoj i na opozicijskom i na vladajućem spektru. Naravno, ne mislim tu na Petrovljeva i Grmojina favorita Orepića od koga sada Grmoja pere ruke, nego na konzistentnije politike, kakve god bile.

Ništa. Pogotovo s vladajućeg spektra. Čudno je da Plenković prešućuje te iznimno bitne riječi predsjednice Republike, a s druge strane ulazi u obračun s njenim suparnicima u utrci za novi mandat. Postavlja se nužno pitanje – što on očekuje od Kolinde Grabar-Kitarović u novom mandatu, ako ju posve nepotrebno brani, što ispada mentorstvo nad nekim nezrelim ili nesamostalnim, a ne pada mu na pamet javno se zauzeti za iznimno bitna nacionalna pitanja, koja ona ističe, ali ih ne može riješiti bez njega, odnosno bez vlade? Takav tip Potpore više šteti Kolindi Grabar-Kitarović, nego joj na bilo koji način može pomoći, jer se sve više da iščitati dojam da se Plenković pokušava sakriti za Predsjednicu na nacionalnom izbornom tijelu i pred dijelom članstva HDZ-a, a ne joj primarno pomoći.

Jedina snažna i primjerena reakcija bila je ona Anto Đapić, koja je svojom odlučnošću i primjerenom čvrstinom izazvala solidan odjek u Hrvatskoj, a priličnu histeriju u bošnjačkoj javnosti. Iako su Bošnjaci stavili naglasak na Đapićevu poruku u kontekstu osvrta na eksplicitnu prijetnju ratom Bakira Izetbegovića u Nu2, da će Hrvatska nužno biti spremna na odgovor na bošnjačku agresiju protiv hrvatskog naroda u rasponu od mira i ozbiljnog razgovora do rata, u Đapićevoj poruci nešto je drugo daleko više uznemirilo bošnjačke mudrace i izvođače “radova”. Na žalost, nitko u Hrvatskoj upravo tome nije dao politički značaj.

Naime, Đapić je upozorio da hrvatska politika prema BiH nužno mora počivati na osiguranju suverenosti hrvatskog naroda u toj zemlji, a ne konstitutivnosti primarno, jer, kako kaže konsitutivnost kao polazište znači pristajanje na zadanu konstituciju, a to onda znači unaprijed odricanje od suverenosti. To je vrhunska poruka i jedino to, ta promjena državno-političke paradigme jamči nastavak i stvarno efikasnu razradu Predsjedničine poruke o nužnosti preispitivanja državne politike. S obzirom da sam o tome pisao nebrojeno puta inzistirajući upravo na tom kopernikanskom zaokretu državne politike, ne mogu nego reći – Đapiću palac gore.

Nisam iznenađen da o tome šuti Milanović, da je muk među “mudracima” na tzv. ljevici, jer oni većinom ni ne razumiju te pojmove i njihov značaj, da ni ne spominjem Petrova i njegove, jer im je učiteljica umrla prije nego su stigli do te lekcije, a nemaju koga pozvati da ih brifira. Razumijem da HDZ ne reagira i ne shvaća značenje tog zaokreta, jer oni po uhodanom obrascu trkeljaju o jednakopravnosti i konstitutivnosti jer je to nekada nekom čelniku prvo palo na pamet, ali očekujem od novih nada hrvatskog nacionalnog pokreta – Suverenista, zatim od Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro (službena stranica) da prihvate pravac razgovora koji je potencirao Đapić, jer tome alternative nema.

Neka onda bošnjački vehabizirani građanski mudraci europskog profila s Erdoganovom potvrdom valjanosti imaju razlofa za brigu. Ovako, skaču na zadnje noge u smrtnom strahu da se “vlasi ne dosjete”.

Izvor: Marko Ljubić/Facebook

Predsjednica pokrenula raspravu, Đapić predložio kopernikanski zaokret

Očekivao sam nakon izjave Kolinde…

Objavljuje Marko LjubićPetak, 2. kolovoza 2019.

Komentari

Najnovije