„Port of Rijeka“, Riječka luka je bila poznata u cijelom svijetu. Kao luka koja bez problema oko plime, oseke ili gaza može primiti i najveće brodove.

Za to bi trebali, uz ratne gubitke početkom ´90-tih sagraditi prugu luka Rijeka – Zagreb – Graz / Beć / Salzburg – Budimpešta /Miskolc – Prag – Bratislava. Ali ne. Čak ni poslije kad smo propustili izgraditi tu prugu od Rijeke koja bi bila na usluzi svim tim zemljama gdje bi se brodovi iz Azije preko Sueskog kanal istovarivali u Rijeci smanjujući put jer bi brodovi uštedjeli bi put za Amsterdam, Rotterdam, Bremen/Bremerhaven i Hamburg.
U Rijeci bi stizala sva roba namijenjena novim članicama EU-a a koristi bi imali naši špediteri, prijevoznici, željezničari i radnici u brodogradilištima.
Mi za to ne bi trebali ništa osim uzeti Europska sredstva i urediti našu luku i našu prugu koju bi koristili svi u istočnoj Europi. A štedjelo bi se i na CO-emisijama zbog smanjenja kilometara koje brodovi utroše kad putuju za Amsterdam i Rotterdam, Bremen i Hamburg. Mi doduše jesmo nešto sitno ulagali u hale, ali u modernu opremu za istovar i utovar velikih teretnih brodova nismo.
Jer nekome ne odgovara kad se Hrvatska razvija i raste. Kao što se odugovlači s LNG-terminalom protiv kojeg se bore staropartijske organizacije koje su bile protiv kopnenog LNG-terminala odmah kad se pojavio interes za gradnju istoga. Pa kad se počelo pregovarati o plovećem terminalu tad se javljaju opet iste partije na čelu s Jakovčićem (koji je glasovao i protiv ribarskog zakona kojim bi se pogodovalo našim ribarima, ali hvala Bogu bezuspješno) koje bi sada odugovlačile s pitanjem da li je bolje kopneni ili ploveći LNG-terminal a za to predlaže i tri nove lokacije s čime bi se dalo još na 5 – 10 godina odugovlačiti s početkom gradnje. Bitno je da se ne gradi. A i Rusi su se trenutačno pobunili kad je Amerika rekla da je za nas bolje da se izgradi LNG-terminal kojim ne bi ovisili od Rusije dok nas je Rusija zakinula i kod „prodaje `Sibirskih noći´“ i izgradnje južnog toka za plin.
I onda dođe jedan susjed koji mrzi Hrvate još iz rata kad je Srbija napala Hrvatsku i koji tvrdi da se mi moramo izvinuti Srbijancima zbog (lažnih) zločina prema njima iz 2.svj.rata, i još dodajući da smo mi krivi i za Domovinski rat u kojem smo napravili zločine prešućujući kao vrstan lažljivac da su upravo Srbijanci počeli nas Hrvate istjerivati početkom ´90-tih iz naših kuća, silujući žene i djevojke, ubijajući muškarce, etnički čistiti našu domovinu. Prešućuje on i to što je govorio na skupovima po Hrvatskoj, i zašto se šetao s Kalašnjikovim govoreći da je sve to Srbija.
I sada taj isti mrzitelj Hrvatske traži od nas da mi izgradimo prugu Beograd – Zagreb – Ljubljana. Jer ona ima za njih veliko ekonomsko značenje. I sada bi da mi uzmemo sredstva od EU-a i dignemo ostatak u kreditima i sufinanciramo njihov dio izgradnje te pruge kako bi oni mogli putovati i eksportirati u Europu. Dok bi mi gledali taj promet, čiščeći za njima pruge i nadajući se da se neće dogoditi koje nepredvidive nesreće s otrovnim kemikalijama na tim prugama.
I kako se dugo izbjegavalo modernizirati prugu Rijeka – Zagreb – Budimpešta tako ćemo sada progurati tu prugu koja je od važnog interesa za Srbijance i Srbiju.
I sada će se opet Rusi i Srbijanci stavljati na prvo mjesto negirajući naša prava da mi odlučujemo što, kada, s kim i kako graditi.
Tu su sad naši Predsjednica i Premijer, Vlada i ministri u pitanju da li ćemo prvo graditi za njih kad ne možemo, ne želimo ili ne smijemo graditi za nas !!

Priznajem.Hr

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!