Srijeda, 15 srpnja, 2020

MARCEL HOLJEVAC: Najveći gubitnik izbora je Plenkovićev HDZ, unatoč vjerojatnoj pobjedi Kolinde

Kolinda Grabar-Kitarović će vjerojatno ostati predsjednicom još pet godina, jer se provukla u drugi krug s minimalnom prednošću ispred neovisnog kandidata Miroslava Škore. Završila je zeru ispred njega, i daleko iza najneuspješnijeg premijera Hrvatske ikad, bahatog i antipatičnog Milanovića.

Kad se uzme u obzir logistika i stranačka infrastruktura HDZ-a, novac potrošen u kampanji, ali prije svega pritisak vrha HDZ-a na članstvo HDZ-a da glasa po partijskoj liniji, a ne po savjesti, pa i da pruži dokaze u vidu fotografije listića s biračkog mjesta, te armija uhljeba u samom HDZ-u koji egzistencijalno ovise o milosti stranačkog vodstva, čije radno mjesto ili sinekura ovise o tome što će partija odlučiti, onda to nije nikakav uspjeh.

Dok partizani slave, ali ne po šumama i gorama već po velikim gradovima – Milanović je u pravu, za SDP glasaju tamo gdje su zgrade više od pet katova, gdje se živi s glavom u oblacima, a ne s nogama na zemlji – dotle se u Hrvatskoj događa politički proces koji bi mogao i stranku i partiju odvesti gdje im je odavno mjesto, u ropotarnicu političke povijesti, kako je govorio Marks. Tamo gdje polako, ali sigurno, odlaze i britanski laburisti, i njemački demokršćani, i brojne druge stranke koje su napustile svoje biračko tijelo i izdale ga. Uostalom, i Angela Merkel opstaje na vlasti manipulacijama i manevrima te čudnim koalicijama, ali po cijenu bespovratnog opadanja CDU-a u beznačajnost.

Jer, realno, na izborima je poražen Plenkovićev “briselizirani” HDZ. Dva posto ispred Škore uz svu partijsku mašineriju i sve gore navedeno, i daleko iza najnesposobnijeg premijera Hrvatske ikad u žestokoj konkurenciji? I to čak nakon što su morali reaktivirati već otpisanog Brkića da se vrati na teren i okupi rasuto stado? Milanović je čak uspio odnijeti Zadar, što je otprilike kao da HDZ uzme Rijeku!

Ne radi se o moralnoj pobjedi, već o političkom kapitalu

Ne, nisam sklon proglašavanju poraza pobjedom, ni pričama o “moralnim pobjednicima”. Pobjeda je pobjeda, a poraz je poraz, no što ste očekivali od izbora u zemlji u kojoj Brena napuni Arenu – dvaput? A u Sarajevu ne može napuniti Zetru? Da ne bude zabune, Kolinda će vjerojatno dobiti izbore, ali ne i HDZ. Plenković ih je zapravo već izgubio. Kako to?

Pa, sjetite se da živite u zemlji u kojoj se, kako kaže spisateljica i Imoćanka Barbara Jonjić, za svaku kuću u kojoj je neka cura uhljebljena na izmišljenom radnom mjestu u Županiji zna da će svi u njoj glasati za HDZ. Do smrti. I glasali bi za HDZ i da ga vodi pokojni pop Đujić. Unatoč tome što HDZ ima stranačku infrastrukturu s kojom bi na vlast trebao moći dovesti i jazavca s Downom, u Imotskom, tvrđavi HDZ-a, je pobijedio Škoro.

I ne samo to, HDZ-ova kandidatkinja nije odnijela niti jedan od četiri najveća grada u Hrvatskoj, a i od ostalih je uzela tek mrvice – Šibenik, Dubrovnik, Gospić, Karlovac, to je otprilike to gdje je pobijedila.

A to je još gori rezultat od onog na europarlamentarnim izborima, gdje je HDZ snažno podbacio. Tu se logično postavlja pitanje, dokle Plenković može postizati povijesno loše rezultate na izborima a svejedno opstati?

Ono što je još više poražavajuće za HDZ je to da bi Škoro zacijelo i prošao u drugi krug da Kolinda nije nekim čudom na sučeljavanju djelovala jako dobro, a Škoro nije bio na razini koja se od njega očekivala. Očito nije očekivao primitivne i prizemne napade AFŽ-ovke Kate Peović, koja se danas hvali kako je ona spriječila Škoru da uđe u drugi krug i kako joj je to bio i cilj. Ona, naravno, pretjeruje, no izgleda da sada i partizani iz RF-a rade za HDZ. Kao i Đapić.

Škoro je, štoviše, mogao glatko ući u drugi krug, da nije napravio par početničkih grešaka koje su vjerojatno rezultat neiskustva u politici. Pored navedenog nastupa u kom nije djelovao dovoljno siguran, tu su neke izjave za koje je trebao pretpostaviti da će ih tisak izvrnuti i zlonamjerno protumačiti, a najviše optužbe da će izbori biti namješteni. To je ostavilo dojam bacanja koplja u trnje, odnosno traženja alibija za poraz i prije izbora, a Škoro je na toj poruci, koja je bila u snažnoj suprotnosti s glavnom porukom kampanje “mi ćemo pobijediti unatoč svemu”, nastavio inzistirati. Da se suzdržao toga, zacijelo bi dobio posto ili dva više glasova. No unatoč tome, njegov je rezultat impresivan kad se zna da je u borbu ušao bez stranačke infrastrukture, protiv dvije isprepletene kriminogene i korupcionaške hobotnice kojima je premrežena Hrvatska.

Ne, ovo nije pobjeda Plenkovića

Dio odgovornosti za ovakav rezultat je i na aktualnoj Predsjednici koja se u kampanji neviđeno sramotila. Predsjednikov posao je, kad govorimo o Hrvatskoj gdje su mu ovlasti minimalne, da bude prezentabilan. Da ostavlja dobar dojam i da pazi što priča, otprilike. A od Kolinde se to, čini se, više ne može očekivati.

S druge strane, Milanović je djelovao suvereno i, suprotno svim očekivanjima, držao je jezik za zubima i time spriječio da gluposti koje mu se motaju po glavi izađu odande u javnost. I zato je pobjednik prvog kruga, što mu doduše u drugom vjerojatno neće previše pomoći. Jer će morati otvoriti usta. Spasiti ga može jedino to da Kolinda nastavi s pričanjem još gorih gluposti od njega, i u lošem stanju.

Postoje i komentatori koji misle drukčije, da je ovo zapravo velika pobjeda Plenkovića, jer se riješio Škore a Kolinda je gotovo sigurni pobjednik drugog kruga, uspije li šutjeti i ne sramotiti se javno. Za Plenkovića je najveća opasnost bio ulazak Škore u drugi krug, jer bi tada gotovo sigurno pobijedio Kolindu, a tada nikakvo preslagivanje ničega Plenkoviću više ne bi pomoglo. Odletio bi s mjesta predsjednika HDZ-a brže nego što stignete izgovoriti “HDZ ne smije biti talac jednog čovjeka”.

No evo zašto nije.

Prvo, Plenković je taj, unatoč njenim sramotnim nastupima poput onog u Osijeku, koji je Kolindi oduzeo pobjedu u prvom krugu. Pobjeda ljevice je tek privid: Oni su se svi svrstali iza jednog kandidata, ali su svejedno osvojili stotinjak tisuća glasova manje nego prije pet godina! I to uz stotinjak tisuća birača više na biralištima! Josipović je na prošlim izborima u prvom krugu osvojio oko 39 posto glasova – Milanović tek oko 32.

Unatoč tome, Kolinda je ovog puta iza Milanovića, a tada je bila ispred Josipovića.

Drugo, Škoro je bez stranke, donacija, nekih velikih sredstava i organizacije, kao apsolutni početnik u politici (ako ne računamo kratku zastupničku avanturu) skupio glasova gotovo koliko i iskusna kandidatkinja moćnog HDZ-a, koja usto ima prednost činjenice da je već na Pantovčaku, a poznato je da je lakše braniti poziciju na izborima nego je osvojiti. Škoro će osnovati stranku i na idućim parlamentarnim izborima može glatko uzeti dvadesetak posto mjesta u Saboru. A tamo bi Plenkoviću bio opasiji nego kao predsjednik, čije su ovlasti simbolične i uglavnom ceremonijalne, te ne prelaze granice moralnog autoriteta s izbornim legitimitetom.

Partijske čistke i što je ostalo

Pred nešto više od godinu dana, u jeku čistki u HDZ-u, dok je Plenković završavao pretvorbu HDZ iz Tuđmanovog širokog narodnog pokreta koji je okupljao raznorodne ljude, i lijeve i desne, kojima je zajednički nazivnik bilo tek hrvatstvo i težnja nacionalnoj emancipaciji naspram podivljalog jugoslavenstva, napisao sam kako će Plenković biti grobar HDZ-a.

Napisao sam tada, “u ovom trenutku se HDZ pod Plenkovićem čini jači nego ikad nakon Tuđmana, no to je privid: Kao i hrvatski turizam zadnjih godina, on svoju snagu gradi na slabosti ostalih. Kad se drugi igrači vrate na scenu, HDZ, uništen iznutra i bez prave supstance, izbačen iz svojih tračnica i odveden na sebi strani teren, bez ideološkog i moralnog kompasa i očišćen od svih sposobnih ljudi koji bi mogli ugroziti i dovesti u pitanje vodstvo stranke, birokratiziran poput sjedišta EU, HDZ bi se mogao raspasti kao kula od karata. A to bi onda možda konačno otvorilo prostor za neku suverenističku, ekonomski liberalnu i društveno konzervativnu opciju koja ne bi bila kompromitirana kao što je to HDZ.”

To se sad događa, i slabašan rezultat Kolinde koja mora na popravni, a do prije nekoliko mjeseci je HDZ bio siguran u njenu glatku pobjedu u prvom krugu, je naznaka kraha stranke. Pojavila se suverenistička, ekonomski (donekle) liberalna i društvno konzervativna opcija koja pokušava zauzeti politički prostor desnice, prostor koji je HDZ napustio kako bi istisnuo SDP, i ostavio ga nebranjenim. A to je jako velik politički prostor u Hrvatskoj. I pobjeda te opcije bi mogla Hrvatsku konačno izvesti iz paradigme nebulozbog “Zapadnog Balkana” i “Ovih prostora” i odvesti je u red uspješnih tranzicijskih država poput Mađarske i Poljske, te ostalih članica Višegradske skupine, koje u pravilu imaju upravo takve vlade. Socijalizam je, uostalom, oduvijek bio recept za neuspjeh. Socijalizam u odori demokršćanstva još i više.

Komentari

Komentari