Subota, 6 lipnja, 2020

KRISTIJAN R / Jesu li za mainstream medije i napadi u Šri Lanki slučajni?

Šri Lanka, München, Notre Dame…

Zanimljivo je ignoriranje činjenica od strane novinara mainstream medija kojima kao da je glavni cilj ne zamjeriti se teroristima. Politički korektni novinari nikako da jasno identificiraju i imenuju žrtvu i agresora. Kada se prije nekoliko dana  „slučajno“ zapalila pariška katedrala Notre Dame niti jedan mainstream novinar se nije usudio objektivno analizirati ovaj katastrofalan događaj i postaviti pitanje, kako je pariška katedrala preživjela stoljeća voštanica i baklji, a danas kada su pravila i uvjeti obnove ovakvih kulturno-povijesnih spomenika na najvišoj razini plane tek tako. Također se ignorira činjenica da je samo lani diljem Francuske zabilježeno 825 napada na crkve te da je prije niti mjesec dana u Parizu gorjela druga po veličini pariška crkva Saint-Sulpice. Žalosno je slušati kako mediji izvještavaju isključivo o šteti koju je pretrpio kulturno-povijesni spomenik, a zanemaruje se činjenica da se radi o CRKVI “Naša Gospa” (Notre Dame). Ne mogu ne primijetiti da se kroz povijest se često događalo kada se jedna civilizacija odrekne svoje baštine nužno slijedi i nestajanje simbola tog društva. Slažem se da ne valja bezrazložno širiti paniku međutim još je gore zatvarati oči pred problemom koji je očit, naime previše je slučajnosti.

Nažalost priča nije završila, naime jučer je gotovo nezabilježeno u hrvatskim medijima prošao incident u crkv. i u Münchenu kada je samo čudo spasilo stotine Hrvata da ne stradaju u stampedu koji je nastao nakon uzvika Allahu akbar i bacanja kamenja po vjernicima od strane bezimenog „Afrikanaca“. Nitko se nije usudio zbrojiti dva i dva pa jasno reći, gospodin koji uzvikuje Allahu akbar je muslimanski fundamentalist! Ova činjenica je vjerojatno pogotovo teško pala svim muslimanskim vjernicima koji se gnušaju ovakvih likova ali ignoriranje ne rješava problem. Međutim zašto je tako lako čovjeka identificirati s kontinentom njegova porijekla, u ovom slučaju s Afrikom, a teško s njegovom ideologijom u ime koje je i napravio incident? Kao da živimo u paralelnim svemirima mainstream novinari danas slavodobitno objavljuju kako Afrikanac nije povezan s terorizmom!?

I kada smo mislili da je kraj, zatekle su nas još jedne ružne vijesti. Nažalost, danas se dogodio još jedan strašan događaj, naime u Šri Lanki u sinkroniziranom terorističkom napadu na čak 8 lokacija ubijeno je nekoliko stotina, kršćanskih vjernika koji su slavili uskrsnuće Isusa Krista. Ovaj put se incident ipak nije mogao sakriti pa su čak i mainstream mediji prenijeli informaciju. Ipak moram konstatirati da se pokušava prikriti dvije glavne činjenice vezane uz ovaj katastrofalan zločin, a to je da su mahom napadnute crkve i da su u tim crkvama kršćanski vjernici slavili njihov najveći blagdan, Uskrs.

Terorizam je u 21. stoljeću nažalost postao iznimno čest te je dobro da postoji deklarativni javni konsenzus oko njegove osude, međutim stalno se pokušava prikriti identitet terorista kao da  se misli da će se ignoriranjem te važne činjenice udobrovoljiti i destimulirati nove potencijalne teroriste.

Možda je napad u Šri Lanki slučajan kao i požar na pariškoj katedrali Note Dame ili urlikanje „Afikanca“ na misi na hrvatskom jeziku u crkvi sv. Pavla u Münchenu. Možda su i napadi u Šri Lanki slučajni, a mainstream novinari objektivni? Što vi mislite?

Autor: Kristijan R. / Priznajem.hr

Komentari

Komentari