foto HINA/ Tanjug/ Dragan KUJUNDŽIÆ/ ik

Kada bi to uopće bilo vrijedno pažnje, bilo bi zanimljivo čuti kako zvuči kad je predsjednik Srbije Vučić nepristojan prema Hrvatskoj i Hrvatima.

Jer, ako on kaže da je u tim izjavama bio vrlo pristojan, a premijerka Srbije Ana Brnabić da u Vučićevim izjavama nije primijetila ništa nepristojnoga, ipak golica saznati – a što je to onda za Vučića i Brnabićku nepristojno?

Kakvi su njihovi kriteriji za pristojno i nepristojno? Dakle, ako je pristojno tvrditi da su Hrvati nacisti, a Hrvatska Hitlerova Njemačka, gdje za srbijanski politički vrh onda počinje nepristojnost? Kako je iz Srbije došla ta Hrvatima opet vrlo čudna poruka, potpuno je razumljivo što se hrvatski državni vrh odlučio do daljnjega zamrznuti političke odnose sa Srbijom.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović nisu kvalificirani psihijatri ni psiholozi, pa kada bi ušli u ovakvu polemiku s Vučićem i Brnabićkom, to bi moglo ostaviti posljedice na njihovo duševno zdravlje. Posebno tu može biti razočarana predsjednica jer je baš u Vučiću donedavno prepoznavala partnera vrijedna povjerenja s kojim je namjeravala otopliti hrvatsko-srbijanske odnose.

Plenković nije pod šokom, jer nikad nije niti vjerovao da je Vučić taj “topli susjed” za kojega se izdavao. Postoji još mogućnost da Vučić glumi ovo političko ludilo, no dok to ne bude izvjesno, neka se malo hiberniraju politički odnosi. Vučiću, uostalom, uopće nisu problem Hrvati i Hrvatska, nego Kosovo i Albanci.

Dosta simbolično, jer praktični raspad Jugoslavije započeo je na Kosovu, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, kada se pokazalo da ni tako velika država poput Jugoslavije nije u stanju kontrolirati buntovne Albance na Kosovu. Kada je Milošević krenuo progonom milijuna Albanaca riješiti problem, NATO je pokrenuo bombardiranje Srbije 1999.

Od tada se akumulira problem koji je sada pao Vučiću u krilo. Ironično, tako veliki Srbin kakav je Vučić trebao bi biti taj koji će na kraju potpisati s Prištinom međudržavni ugovor koji će u Srbiji proklinjati dok postoje. Da poludiš… komentirao je Davor Ivanković/Večernji List

KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!