Srijeda, 15 srpnja, 2020

SPLITSKA RIVA: Najveći i najvažniji domoljubni skup u povijesti Splita

Na Uskrs 15. travnja 1990. na Rivi u Splitu održan je najveći i najvažniji domoljubni skup u povijesti Splita. Prema nekim tadašnjim procjenama na skupu je bilo oko 150 tisuća ljudi iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bio je to skup HDZ-a i Hrvatskog demokratskog bloka, u kojem je, uz HDZ, bilo nekoliko manjih stranaka, uključujući i HSS.

Na skupu je govorio tada predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman te niz drugih istaknutih članova HDZ-a u iz Dalmacije. Govorili su i predstavnici svih stranaka koji su sačinjavali Hrvatski blok. Ozračje na skupu je bilo neponovljivo. Sjetimo se, bilo je tu ne u slobodnoj hrvatskoj državi nego još uvijek u komunističkoj i Jugoslaviji, a nama Hrvatima prijetila je velika opasnost od četnika iz Beograda, koja je kasnije bila i ostvarena kroz velikosrpsku agresiju.

U ime Hrvata iz dijaspore na skupu smo također govorili Ante Beljo iz Kanade i ja u ime Hrvata iz Australije.

Tom prigodom na veličanstvenom i najvećem skupu na kojem sam u životu govorio, prenio sam pozdrave 300 tisuća Hrvata iz Australije. Govor sam započeo s riječima: “hrvatska braćo i sestre”. Rekao sam “da sam iz Australije došao bez vize samo dva dana ranije, ali da je ljubav za Hrvatsku u meni bila jača od svakog straha”. Naglasio sam kako Hrvati u Australiji imaju puno povjerenje u dr. Franju Tuđmana i spremni su pomoći svojoj domovini. Cijela je Riva uzvikivala – Ante, Ante, Ante …

TV snimak s tog skupa objavit ću u idućih nekoliko dana. Razlog za ovaj post je rasprava između mene i saborskog zastupnika iz Splita prof. dr. sc. Gorana Dodiga, koji je rekao da ne govorim istinu da je na Uskrs 1990. održan takav skup i da ja nisam mogao biti nazočan na tom skupu kad nije bio ni održan.

Nažalost, svima nama blijedi sjećanje na najslavnije dane iz naše novine povijesti. Inače, hrvatski narod i glasači brzo zaboravljaju velike stvari iz naše novije prošlosti, a još brže zaboravljaju neviđenu štetu koji su nam nanijeli gospodarski lopovi i političke “prostituke” od 2000. godine, pa svaki puta iznova na izborima daju svoj glas njima.

Nadam se da se to neće ponoviti na sljedećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Objavljujem nekoliko fotografija s neponovljivog skupa u Splitu na Uskrs 1990. godine. To je ujedno i mala poruka onima koji postavljaju pitanje – tko sam i što sam radio za Hrvatsku?

mr.sc. Antun Babić za priznajem.hr
prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova 1991.-1992. godine.

Komentari

Komentari