Utorak, 26 svibnja, 2020

ANTUN BABIĆ – TREBA LI HRVATSKA BITI NEUTRALNA DRŽAVA

Veliki hrvatski vođa Stjepan Radić još je prije 100 godina zagovarao da buduća hrvatska država proglasi svoju neutralnost. Da je bio u pravu vidimo po nezamislivim stradanjima i tragedijama koje su pogodile hrvatski narod u 20. stoljeću, jer smo morali ratovati za tuđe interese – interese velikih svjetskih sila.

Današnja tragična vijest o stradanju i teškom ranjavanju tri hrvatska vojnika u Afganistanu nije me nimalo iznenadila. Zapravo, očekivao sam kako će se tako nešto grozno dogoditi i puno ranije.

Svijet se nalazi na rubu novog velikog rata, samo je pitanje vremena kada i gdje će početi, tko će napraviti prvi pogrješan korak. Trump je prije tri dana izjavio kako može zaustaviti ratu u Afganistanu, ali da u tom slučaju mora ubiti 10 milijuna Afganistanaca. Dakle, javni diskurs u svijetu sve je više prijeteći i ratni.

Nisam siguran može li, s realnom šansom da to ostvari, Hrvatska danas proglasiti svoju neutralnost. To smo trebali učiniti, uz sve tada postojeće rizike, odmah nakon što smo postali međunarodno priznata država u siječnju 1992. Možda ćemo imati priliku nakon što završi treći svjetski rat, za koji se već provode ozbiljne pripreme?

U dolazećem ratu hrvatski će vojnici ponovno biti topovsko meso u ratu među današnjim velikim silama. U tom ratu Hrvatska neće imati nikakvog vlastitog interesa, a Hrvatska bi u tom ratu mogla i nestati.

Ratovat ćemo za interese velikih zemalja u Europskoj uniji. Velika je tragedija što je danas u Hrvatskoj na vlasti nalazi diktator, koji više voli i zagovara Europsku uniju nego svoj hrvatski narod i interese hrvatske države.

Ovim putem izražavam moje suosjećanje s obiteljima teško ranjenih hrvatskih vojnika u Afganistanu. Hrvatskim vojnicima želim što brži oporavak i povratak u domovinu Hrvatsku.

S velikim nestrpljenjem čekam na izjavu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

 

autor:priznajem.hr/Antun Babić

Zagreb, 24. srpnja 2019.

 

Komentari

Komentari