Srijeda, 12 kolovoza, 2020

ZATIŠJE PRED BURU: U HDZu se sprema unutarstranački rat protiv pobunjenika

Dan poslije izglasavanje Istanbulske konvencije u HDZ-u su izračunali da je od 55 članova Kluba u Saboru 69 posto podržalo stranački vrh i Andreja Plenkovića, dok je 31 posto zastupnika glasao protiv ratifikacije ili se suzdržao. Ti šturi statistički podaci imat će očito dalekosežne posljedice za odnose u stranci, pa u ovom trenutku nitko ne očekuje da će Plenković povući drastične poteze i smijeniti prije svega političkog tajnika Davora Ivu Stiera.

Plenković i Stier

Iako Plenković i Stier već duže vrijeme imaju hladne odnose i jedva izmjenjuju neku rečenicu, omjer snaga u HDZ-u bitno se izmijenio i stranačka desnica ojačala. S druge strane, Andrej Plenković sada može jasno vidjeti s kim može, a s kim ne može računati, pa i činjenicu da je protiv odluke stranačkog vrha o ratifikaciji bilo čak četvero istaknutih HDZ-ovaca, zamjenik Milijan Brkić, potpredsjednica stranke Ivana Maletić te politički i međunarodni tajnici Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

“Iako svi uvjeravaju šefa stranke da glasanje po savjesti u slučaju Istanbulske konvencije nije bilo upereno protiv njega, očito je to bio ‘mini udar’ na Plenkovića, koji je ujedno i prvi predsjednik HDZ-a koji je doživio da mu se javno suprotstave članovi predsjedništva i saborski zastupnici”, kaže za jutarnji jedan istaknuti HDZ-ovac, uz prognozu da je samo pitanje vremena kada će doći do stranačkog obračuna.

“Signali koje je stranački vrh slao prema Stieru da je nelogično da se politički tajnik ne slaže oko najvažnijih poteza stranke, od koalicije s HNS-om do ratifikacije dokumenta Vijeća Europe kojim će hrvatska predsjedati od 18. svibnja, očito nisu urodili plodom. Stier nastavlja solirati, ali ni to neće moći biti unedogled”, kaže sugovornik. U ovom trenutku sankcioniranje nije opcija i to je Plenković poručio svojim suradnicima, ali nitko se ne zavarava da je priča gotova.

Saborska većina

“Najveći problem za premijera ostaje saborska većina, koja je odlaskom HRAST-a ugrožena. Dado Milinović je već slao signale da može odstupiti s mjesta župana ako će se protiv njega voditi kampanja u stranačkoj utakmici za novog županijskog šefa, i vratiti se u Sabor. Poruka je više nego jasna, jer bi zaoštravanjem odnosa na relaciji središnjice i veterana iz Gospića i njegovim povratkom u Sabor mogao otpasti još jedan ‘siguran’ glas”, govori sugovornik.

“Nas je najviše povrijedilo što Plenković nije na vrijeme počeo razgovore sa saborskim zastupnicima za koje zna da ne podržavaju Istanbulsku konvenciju. Mnogi nesporazumi su mogli biti uklonjeni da je obavio razgovore ‘jedan na jedan’”, tvrdi nam jedan od ‘pobunjenika’, koji smatra da će se situacija u stranci sada ipak smiriti. “Plenković je u više navrata svima nama poručio da smjena neće biti, ali da nisu nemogući ni novi izbori, u kojima bi HDZ bio pobjednik, ali s drugim listama koje bi sastavio sam Plenković.”

I drugi  HDZ-ovci smatraju da izvanredni izbori nisu nerealna opcija. Plenković i najbliži suradnici naslijedili su mnoge kadrove Tomislava Karamarka, pa i neke njegove ‘spavače’. “Plenković je učinio grešku kao i Jadranka Kosor što odmah nije proveo drastičnije promjene u samoj stranci. Kosor je to koštalo ‘glave’, a sada je na Plenkoviću da izvuče lekcije i iz ratifikacije Istanbulske konvencije”, kaže dugogodišnji član HDZ-a za jutarnji

Komentari

Komentari