Srijeda, 12 kolovoza, 2020

VLADA UKINULA ”VLAK SJEĆANJA” ZA VUKOVAR: Ministarstvo branitelja ipak ponudilo alternativno riješenje

Vlak sjećanja kojim se svake godine, uz predbilježbu, besplatno putovalo na obilježavanje pada grada Vukovara, ove je godine ukinut.

Vijest o ukidanju prijevoza do Vukovara, sada već tradicionalnim vlakom, dočekana je s nevjericom, a širenjem po društvenim mrežama mogla su se čuti različita tumačenja poput „ovo je još jedno zatiranje sjećanja na Domovinski rat” i slično.

Međutim, Ministarstvo branitelja koje je ujedno i organizator Vlaka sjećanja, za naš portal tvrdi kako su takve konstatacije apsurdne, te da je prijevoz i ove godine osiguran, ali na ponešto drukčiji način:

„Istina je, ove godine neće biti Vlaka sjećanja, ali Ministarstvo financira prijevoz autobusima, i to na način da nam zainteresirane udruge pošalju ponudu i troškovnik određenog autoprijevoznika, a mi u ministarstvu taj zahtjev razmatramo, odobravamo i financiramo. HVIDRA je na taj način već organizirala tri autobusa, a mi i dalje čekamo prijave”, kazali su nam iz ovog ministarstva.

Vlak sjećanja godinama se pretvorio u jedno od tradicionalnih načina odlaska na vukovarsku obljetnicu, a poznato je i da je uvijek bio popunjen do posljednjeg mjesta. Zašto je Vlak sjećanja ukinut i je li to trajna odluka, u Ministarstvu branitelja nam nisu znali odgovoriti.

Valja podsjetiti kako je vlak bio zamijenjen autobusima i 2015. godine kada se ta odluka jako zamjerila tadašnjem ministru branitelja Predragu Matiću. On je tada objasnio kako su udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iskazale veći interes za autobusnim prijevozom te je stoga i za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara odlučilo sufinancirati isključivo autobusni prijevoz prenosi dnevno.hr

Unatoč tome, Ministarstvo branitelja žestoko je kritizirano brojnim priopćenjima različitih braniteljskih udruga koje su ukidanje vlaka nazivali „blamažom” te zaključili kako je sve to „cilj da na Dan sjećanja u Vukovaru bude što manje ljudi i da polako i Grad i Vukovarce prepuste zaboravu”.

Komentari

Komentari