Subota, 28 ožujka, 2020

Viktor Orban o propasti multikulturalizma – Mi želimo “Europu država”, a ne “Europu Bruxellesa”

Dva pitanja koja danas stavljaju na kušnju europsku jedinstvo su migracije i smjer u kojem ide Europska unija, izjavio je prošli tjedan mađarski premijer Viktor Orban na skupu svoje vladajuće stranke Fidesz u Budimpešti, piše agencija MTI, a prenosi lider.hr

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom, naglasio je.

Što se tiče budućnosti EU-a, on smatra da je pitanje ide li ona prema “Europi Bruxellesa” ili Europi država članica. Po njegovim riječima, i pitanje migranata i smjer u kojem ide Europa imaju povijesnu važnost za EU.

Orban smatra da su oni koji zagovaraju Europu nacija realisti a ne euroskeptici.

“Eurorealisti žele izgraditi EU na čvrstim temeljima a ne na pijesku”, istaknuo je Orban dodavši da je realnost Europe nacija jedina takva politička osnova koja danas postoji.

Niti jednoj naciji ne može se narediti s kim mora živjeti u svojoj vlastitoj zemlji, naglasio je mađarski premijer, i to je suverena odluka koju svaka zemlja mora sama donijeti.

On smatra da je propao multikulturalizam u Europi te da EU sada pokušava to naplatiti zemljama članicama, uključujući Mađarsku.

Foto: FaH

Komentari

Komentari