Izvor: Shutterstock

Trovanje hranom: Simptomi, posljedice na zdravlje i koja hrana je najopasnija?

Podijeli

Trovanje hranom nastaje kada se pojede hrana koja je na neki način kontaminirana, bilo bakterijama, virusima ili parazitima. Do trovanja dolazi i kod nedovoljno kuhane ili pečene zaražene hrane.

Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti nekoliko sati od konzumacije hrane, a najčešće simptomi nestaju sami od sebe, bez odlaska kod liječnika.

Uzroci trovanja hranom

Do samog trovanja može doći u bilo kojem trenutku. Kod pripreme hrane zbog loše higijene i ne pranja ruku, pa sve do termičke obrade na preniskoj temperaturi. Trovanje može nastati i kod jedenja salate koja nije dovoljno dobro oprana.

Trovanje hranom nastaje zbog prisutnosti bakterija, virusa ili parazita u hrani. Također, uzrok trovanja hranom mogu biti i kemikalije, metali ili otrovne biljke. Bakterije su najčešći uzrok, a tu spadaju E.Coli, salmonela i listerija. Kod virusa najpoznatiji je norovirus, dok parazit koji se nalazi u hrani i dovodi do trovanja je toksoplasma.

Simptomi trovanja hranom

Simptomi ovise o samoj vrsti hrane, vrsti bakterija, virusa i parazita, njihovoj količini koja je unesena u organizam kao i koliko dobro će se imunološki sustav boriti s njima. Neki simptomi mogu biti blaži i trajati kraće, dok drugi mogu biti snažniji i duljeg trajanja. Najčešće simptomi traju do sedam dana. Također, kod nekih će se simptomi pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije hrane, dok kod nekih i nekoliko dana kasnije. Simptomi su:

• Mučnina

• Povraćanje

• Proljev

• Bolovi i grčevi u abdomenu

• Blaga temperatura

• Glavobolja

• Slabost

• Gubitak apetita

Koja hrana je najrizičnija?

Za nastanak bolesti salmoneloze najopasniji su jaja i kolači rađeni od sirovih jaja, majoneza, mljeveno meso te nedovoljno pečeno panirano meso. Druge bakterije na hranu mogu dospjeti iz nečistog tla i zadržati se u njihovim porama, kao što je u slučaju graha, i zato je važno namirnice oprati prije konzumacije.

Bakterije kao što su listerije i jersinije pojavljuju se u jajima, mlijeku i mesu, a ove se bakterije razmnažaju i na temperaturi hladnjaka. Ubiti ih se može pravilnom obradom namirnica (kuhanje ili pečenje na minimalno 78 °C).

Koje su posljedice trovanja hranom?

Jedna od najčešćih posljedica trovanja hranom je dehidracija. Povraćanjem i proljevom se gubi tekućina kao i sol i minerali iz organizma, a to je onda potrebno nadoknaditi.

Pijte puno tekućine i koristite lijekove koje se koriste kod crijevnih viroza kao što su aktivni ugljen ili čajevi od kamilice, stolisnika i mente. Pomoći mogu i pića koja sadrže elektrolite ili sokovi od svježe cijeđenog voća. S druge strane, potrebno je izbjegavati kofein.

Također, treba prilagoditi i prehranu te jesti dijetalno i izbjegavati masnu, začinjenu, prženu i slatku hranu. Trovanje hranom najopasnije je za djecu, trudnice kao i starije ljude.

Kako spriječiti trovanje?

Najlakši način za sprječavanje trovanje hranom je pravilna priprema obroka, kao i sama higijena. Prije pripreme hrane dobro operite ruke, a ne zaboravite pobrisati i površine na kojoj se hrana sprema.

Uvijek odvojite sirovu hranu, pogotovo meso, od hrane koja je spremna za jelo. Hranu uvijek radite na višim temperaturama i pazite na vrijeme obrade. Najvažnije je odmah baciti hranu koja ima neobičan miris ili ste primijetili da nije dobro skladištena.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako simptomi traju dulje od tri dana, a popraćeni su visokom temperaturom, krvavom stolicom, povraćanjem bez prestanka, zamućenim vidom ili kada dođe do dehidracije i mokrenje je smanjeno, potrebno je posjetiti liječnika.

U nekim slučajevima simptomi trovanjem hranom mogu biti toliko izraženi i opasni da je potrebna hospitalizacija.

izvor:n1

Komentari

Najnovije