Četvrtak, 9 travnja, 2020

TIMOTHY LESS: Republika Srpska će se odvojiti od BiH

Republika Srpska će se odvojiti od BiH, prije svega zato što su Srbi u BiH ekstremno nezadovoljni zajedničkim životom, izjavio je Timothy Less, bivši diplomata.

“Oni osjećaju da im je sigurnost ugrožena politikom Sarajeva i duboko su povređeni nametnutim odlukama, naročito tijekom uprave Paddyja Ashdowna koja ih je dodatno odvojila od BiH”, kaže direktor britanskog analitičkog centra Nova Europa Less u intervjuu za beogradski tjednik NIN.

Kao drugi razlog zbog koga će se Republika Srpska odvojiti od BiH jeste promjena međunarodnog okruženja.

“Posljednjih 20 godina Zapad je imao nadmoć nad Bosnom i držao sve opcije zatvorenim, što znači da čak i ako su se bosanski Srbi željeli distancirati od Sarajeva, to im nije bilo dozvoljeno. Danas se Europska unija suočava s propadanjem i minimalnim utjecajem koji ima u Bosni zbog činjenice da ne planira proširenje”, rekao je Less, prenosi Tanjug.

On konstatira da interes SAD za Balkan danas pada, što stvara situaciju u kojoj bosanski Srbi imaju priliku pogurati svoju ideju odvajanja.

“Donedavno EU je bila regionalni policajac, koji je tu odgovornost u posljednjem desetljeću preuzeo od SAD. Način na koji EU primoravala na realizaciju određenih politika tekao je s izgovorom stjecanja članstva. Drugim riječima, EU je ovoj regiji ponudila šansu da se pridruži toj organizaciji ako sahrani nacionalne frustracije. U nekom smislu je to čak i ostvareno”, rekao je Less.

On je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na postizanju kompromisa s Prištinom, umiruje bosanske Srbe, najviše zato što želi članstvo u EU.

Međutim, smatra Less, ova faza povjesti je sada gotova.

“EU je u stanju nepovratnog pada, pa je ponuda za članstvo povučena. EU ima malo ponuditi ovoj regiji osim novca, pa samim tim nema ni autoritet”, kaže Less./HMS/fah


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> MA KAKAV PLENKOVIĆ? Hrvatskom upravo vlada premijer iz sjene, njegovo ime jako vam je poznato

>>> Vaha otvoreno o Zdravku Mamiću; mnogima se ove njegove riječi neće svidjeti

>>> Vlastita stranka napala Merkel: Prevarila si nas! Migranti nisu integrirani, bili smo naivni

>>> Juventus priprema više od 200 milijuna eura za najveći transfer u povijesti, ali to bi za Mandžukića definitivno bio kraj

Komentari

Komentari