Petak, 29 svibnja, 2020

Tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o kibernetičkoj sigurnosti ZEKANOVIĆ: DONOSIMO ZAKONE KOJI NE RJEŠAVAJU PROBLEM

Danas se u saborskim klupama raspravljalo i o Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti, a koji je izazvao i niz zanimljivih rasprava. Prema riječima Hrvoja Zekanovića, zastupnika HRAST-a Pokreta za uspješnu Hrvatsku, nigdje na svijetu ne postoji da se mogu pružati bilo koje usluge ovog tipa a da ne odgovara zakonima te države. On kaže da se najbolji primjer dogodio lani:

– Prije otprilike pola godine kad se dogodila ona tragedija našega generala Praljka, imali smo stvarno nesmiljene napadaje, a oni nisu još prestali na društvenim mrežama na sve one koji su, barem i samo jednom, spomenuli ime generala. Ti udari nisu dolazili iz Hrvatske nego su dolazili iz drugih zemalja, rekao je zastupnik Zekanović, napomenuvši kako se hrvatske institucije nisu do dana današnjeg očitovale po tom pitanju:

– Ja sam 04. prosinca 2017. godine uputio dopis SOA-i, MUP-u i UNS-u. Osim razgovora, koji mi je omogućio državni tajnik u MUP-u, nikakve informacije nisam dobio o tim cyber napadajima, a koji su neviđenog intenziteta u RH. Mi ne znamo ni tko ih je pokrenuo. Ne znamo ni tko je bio nalogodavac, a napravljena je velika šteta, istakao je zastupnik Zekanović napomenuvši kako još donosimo Zakon koji se tiče samo onih koji su registrirani u Hrvatskoj, ali ne i onih koji djeluju izvana. Spomenuo je facebook čije sjedište nije u Hrvatskoj.

Zastupnik Zekanović se tijekom rasprave o Prijedlogu ovog Zakona priupitao i što je s porezima, jer svi ti pružatelji usluga ni lipu ne uplaćuju u Hrvatski državni proračun. Oni su dominantni i glavni, a ne plaćaju poreze:

– Pitam se onda čemu ovaj zakon? Za koga mi sve ovo radimo? Prijedlog ovog Zakona ne rješava ključne probleme, a ključna stvar je zaštita kibernetičkog prostora RH. On nije ugrožen od onih koji pružaju usluge unutar RH, nego od onih vani, a mi se od njih ovim zakonom ne možemo zaštiti, kazao je Zekanović i napomenuo kako mu kao zastupniku mnogo smeta činjenica da nije dobio odgovor na svoje zastupničko pitanje, a koje je uputio prije pola godine, a tiče se kiberntičkih i hibridnih napada neviđenih razmjera.

– Smeta mi što svi šute, a štete su velike. To je nedopustivo. Samo je pitanje vremena kad će ti isti udariti i na institucije države Hrvatske. To neće biti zastupnik neke stranke, nego možda bude predsjednik Sabora, Premijer ili ministar. Pitam se hoće li onda institucije početi raditi svoj posao ili ćemo i dalje donositi zakone koji ne rješavaju problem, istakao je zastupnik Hrvoje Zekanović tijekom rapsrave o prijedlogu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Komentari

Komentari