fbpx
Srijeda, studeni 13, 2019

ŠPANJOLSKI PREMIJER POZVAO NA OTKAZIVANJE REFEREDUMA: Tisuće Katalonaca uzvikivalo: “Okupatori van, gdje je Europa”

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je u srijedu katalonske vođe da otkažu planirani referendum o odvajanju Katalonije jer je protivan španjolskim zakonima.

“Nemojte ići dalje s tim. Vratite se zakonu i demokraciji. Ovaj je referendum tlapnja”, rekao je Rajoy u govoru koji je prenošen na televiziji, prenosi Hina.

“Zaustavite eskalaciju radikalizma i neposlušnosti”

On je također pozvao katalonske vođe da zaustave “eskalaciju radikalizma i neposlušnosti”: “Još ima vremena da se izbjegnu veći problemi”, kazao je Rajoy.

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je u srijedu katalonske vođe da otkažu planirani referendum. Foto: Hina

U vrijeme dok je on govorio tisuće ljudi prosvjedovale su u Barceloni zbog uhićenja regionalnih dužnosnika uoči zabranjenog referenduma o neovisnosti.

>>> BACELONA: Španjolska policija zaplijenila skoro 10 milijuna glasačkih listića

Španjolska policija u srijedu je upala u urede katalonske vlade i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnosti te najbogatije španjolske regije, a predsjednik Katalonije ocijenio je da je tim potezom Madrid u stvari suspendirao autonomiju Katalonije.

“Osuđujemo nedemokratske i totalitarne poteze Španjolske”

Stotine prosvjednika okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike “Okupacijske snage van” i “Gdje je Europa”.

“Španjolska država je zapravo suspendirala autonomiju Katalonije i uspostavila izvanredno stanje”, kazao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.

“Osuđujemo i odbacujemo nedemokratske i totalitarne poteze španjolske države”, poručio je i dodao da bi se, bez obzira na to, Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendumu 1. listopada o odcjepljenju od Madrida.

U racijama uhićeno 14 ljudi

Policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela.

Napetosti između Barcelone i Madrida narasle su u protekla dva tjedna zbog pripreme čelnika te bogate sjeveroistočne regije za referendum 1. listopada o odcjepljenju od Španjolske. Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.

Španjolska policija je u utorak zaplijenila više od 45 tisuća omotnica zapakiranih u kartonske kutije kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.

U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje. /HMS/

Foto: staticflickr

Komentari

Komentari