Četvrtak, 2 srpnja, 2020

SOTONISTI? Oskvrnuto veliko raspelo u Gorskom kotaru: Iščupali ga i okrenuli naopako!

Nevjerojatna priča potresla je Gorski kotar. U Lokvama je oskvrnuto veliko raspelo u kapelici iznad mjesne crkve, gdje stoji od davne 1875., a sada je nasilno skinuto i oštećeno, javlja RTL.

Križ iščupan iz kapelice, bačen na pod i okrenut naopako nikoga ne može ostaviti ravnodušnim bio vjernik ili ne. Vandalski čin zgrozio je malo mjesto Lokve.

142 godine staro raspelo dosad nikada nikome nije smetalo. Sve do petka, kada je, bar ako je suditi po ostavljenim čašama iz kojih se pilo crno vino, više osoba krenulo u suludi pohod.

“To nije za vjerovat jer to se ne pamti da se to kod nas dogodilo”, rekao je Aljoša Žagar, Lokve.

Kapelica koja je sada bez križa, nedjeljna misa nije donijela mir. Vjernici su zgroženi, baš kao i svećenik koji s oltara podsjeća, na kako sam kaže zločin koji se dogodio u petak između 22 i 23 sata.

“To je svetogrđe, to je čin koji nema nikakva opravdanja, i završit ću još jedanput, pitaju koliko je to materijalno? Materijalno može bit jedna kuna, ali ono duhovne, osjećaj koji pogađa čovjeka, vjernika, uistinu to nema cijene”, rekao je Zlatko Čibarić, župnik.

“Ja mislim da je to bilo baš smišljeno, u namjeri su, to je bila namjera da sruše jer su se vješali, kažu da su se vješali po križu da ga sruše dole, katastrofa”, rekla je Tanja Hrvat, Lokve.

“Stvarno me duša boli kad sam to saznao, da se to dogodilo”, rekao je Damir Rupe, Lokve.

Policija za kazneno djelo oštećenja tuđe stvari sumnjiči dvojicu 19-ogodišnjaka i jednog 21-ogodišnjaka. Svi su hrvatski državljani i kazneno su prijavljeni općinskom državnom odvjetništvu. Na kalvariji iznad crkve, vandalizam su počinili baš na petak 13.

“Pa ne znam, ne znam, stalno govorim i učimo djecu da ne budu praznovjerni, da petak 13.-i, da nije taj petak 13.-i toliko nešto loše, ali zašto baš taj dan, je li slučajno, nije, ne znam”, rekla je Tajana Jauk-Mance, župna vjeroučiteljica.

Materijalna šteta tek će se utvrditi, duhovna je za vjernike, kažu, nemjerljiva. Župnik ih umiruje i poručuje kako će do iduće nedjelje križ biti na svome mjestu, u kapelici na vrhu lokvarskog križnog puta.

Komentari

Komentari