Petak, 29 svibnja, 2020

Slovački predsjednik se želi boriti protiv utjecaja mafije ! Hoće li biti prvi koji je uspio ?

Liberalni slovački predsjednik na odlasku Andrej Kiska izjavio je u subotu da preko svoje buduće političke stranke želi djelovati na suzbijanju utjecaja mafije u političkom sustavu svoje zemlje.

“Nakon smrti (novinara) Jana (Kuciaka) vidio sam drskost naših političkih elita i koliko je mafija ušla u sve pore naše zemlje. Osjetio sam da moram učiniti nešto u vezi s tim”, rekao je za njemački dnevnik Die Welt najavljujući osnivanje stranke centra čija će zadaća biti “vratiti vlast narodu”.

Kiska je još početkom travnja bio najavio da će novu stranku osnovati nakon isteka mandata u lipnju.

Jan Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnirova ubijeni su u svom domu u veljači 2018. u vrijeme kada se taj novinar spremao da objavi izvješće o navodnoj povezanosti slovačkih političara i talijanske mafije i o prijevarama u korištenju europskih poljodjelskih fondova.

Istragom o ubojstvu i o radu Jana Kuciaka otkriveno je da se “talijanska mafija učvrstila u zemlji i da je čak usko povezana s vladom”, dodao je predsjednik na odlasku.

“Što je još gore, otkriveno je da je tadašnji ministar unutarnjih poslova (Robert) Kalinak bio obaviješten o tome, ali ništa nije poduzeo. Jan je morao umrijeti da bi se nešto učinilo. To zaprepašćuje”, nastavio je.

Nakon ubojstva su uslijedili ulični prosvjedi koji su u ožujku 2018. doveli do ostavke premijera Roberta Fica s kojim je Kiska nerijetko bio u sukobu. Fica je zamijenio Peter Pellegrini s kojim Kiska dobro surađuje.

Liberalna odvjetnica Zuzana Čaputova kojoj je Kiska pružio potporu, pobijedila je 31. ožujka na predsjedničkim izborima. Prisegu polaže 15. lipnja.

(Hina) fah

Komentari

Komentari