Subota, 30 svibnja, 2020

Radončić: Milanović i Grabar-Kitarović tendenciozno govore o BiH i muslimanima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić optužio je u petak dvoje kandidata na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj da neopravdano stigmatiziraju muslimane u BiH povezujući ih s terorizmom.

“Zaista je državnički i moralno nedopustivo to da kandidati za predsjednika Republike Hrvatske uporno i tendenciozno u Bosni i Hercegovini vide dodatnu opasnost od terorizma ‘jer u njoj žive muslimani’. Dovoditi Bošnjake u takav kontekst, i to nakon genocida koji je počinjen, zaista nije dobrosusjedski čin”, napisao je Radončić u izjavi koju je postavio na svom Instagram profilu.

Radončić koji je i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), stranke članice vladajuće koalicije u BiH, reagirao je na izjave koje su u debati na programu HTV-a u četvrtak dali kandidati za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović i aktualna predsjednica i kandidatkinja za novi mandat Kolinda Grabar-Kitarović.

Kandidati su odgovarali na pitanja voditeljice o tome kako vide “prijetnju džihadista” iz BiH.

Milanović je kazao kako su “džihadisti u BiH realnost” i kako je to zemlja u kojoj je puno muslimana, a oni odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani.

Grabar-Kitarović je također istaknula kako u Siriji ima dosta državljana BiH koji se bore na strani IS-a te kako stoga treba pomoći Bosni i Hercegovini, zajedno s drugim državama EU-a, da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora riješi taj problem.

Radončić je ustvrdio kako je BiH “vrlo odgovorna članica antiterorističke alijanse” dodajući kako Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) i policijske agencije na svim razinama stalno rade veliki posao.

“Plašiti svoje birače potencijalnim terorizmom iz BiH i glumiti čuvara EU od nas mnogo više govori o političkim tendencijama u Hrvatskoj, nego o ovdašnjim muslimanima, odnosno Bošnjacima. Terorizam je planetarno zlo i vezati ga uz jednu vjeru, naciju ili državu politički je veoma ružno i nedopustivo”, napisao je Radončić.

Dodao je da bi bilo dobro da osoba koja na kraju pobijedi u utrci za predsjednika RH prestane “s takvom vrstom populizma i nepotrebnog vrijeđanja pripadnika vjere koja, između ostalog, egzistira i u Hrvatskoj i njenu multietničku sliku čini ljepšom i boljom”.

“Razlog više da treba iskreno međudržavno i sigurnosno surađivati, a ne podvaljivati”, napisao je Radončić.

 

(Hina)fah

Komentari

Komentari