Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Puljić: Isusovo rođenje najsvjetliji je događaj ljudske povijesti

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, poručio je u srijedu kako je Isusovo rođenje najsvjetliji događaj ljudske povijesti jer je tada u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla ljubav, istina, pravednost i svetost.

Predvodeći misu u zadarskoj katedrali Svete Stošije nadbiskup Puljić je ustvrdio kako nam Božić svake godine omogućuje obiteljsko i blagdansko raspoloženje. Normalno je, kaže, što se ususret tom velikom danu uređuju stanovi, priprema gozba i pozivaju rodbina i prijatelji jer je to sastavni dio rođendanskoga rituala.

“No, gledom na činjenicu Božjega rođenja javljaju se neka pitanja i nejasnoće. Ne shvaćamo zašto je Bog silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza, zašto se rodio u malenom gradiću Betlehemu. Nema jasnog odgovora na ta pitanja osim slutnje kako je to učinio jer je raduje čovjeku. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu”, kazao je zadarski nadbiskup. Dodao je kako “vjernici žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše, budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu”.

Božiću, kaže Puljić, zapravo i ne treba posebno tumačenje jer sve je rečeno u samom događaju. “To je dan našega spasenja kad je ‘veliki i vječni Dan došao u ovaj kratki vremeniti dan i postao naša pravda, posvećenje i otkupljenje’“.

Po Isusovu rođenju, ističe nadbiskup, dogodio se Božji dar zemlji, svim ljudima i svim narodima.

“Ususret velikom blagdanu želim čestit Božić svima: mladima i starima, zdravima i bolesnima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomoracima. Kršćanima koji će po julijanskom kalendaru slaviti Božić za 13 dana želim blagoslovljene božićne dane”, poručio je nadbiskup Puljić.

Želi, kazao je, i da Nova 2020. godina bude ispunjena mirom, radošću, ljubavlju i razumijevanjem, međusobnom tolerancijom, prosperitetom i blagostanjem ali i čežnjom za nebeskim dobrima.

(Hina) fah

Komentari

Komentari