epa07516267 Presidential candidates Petro Poroshenko (L) and Volodymyr Zelensky (R) participate in debates at the Olimpiyskiy Stadium in Kiev, Ukraine, 19 April 2019. Presidential candidates Petro Poroshenko and Volodymyr Zelensky visit the Olimpiyskiy Stadium to take part in the debates ahead of the second round of the presidential elections which will be held on 21 April 2019. After the first round of elections, showman Volodymyr Zelensky remains a frontrunner with 30.24 percent of votes and incumbent president Petro Poroshenko is a runner-up with 15.95 percent of votes. EPA/STEPAN FRANKO

U Ukrajini je u nedjelju počeo drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će birači odlučiti žele li da im državu i dalje vodi sadašnji predsjednik Petro Porošenko ili će tu dužnost povjeriti komičaru bez političkog iskustva Volodimiru Zelenskiju, koji je favorit ovih izbora.

Zasićeni duboko ukorijenjenom korupcijom i željni promjena, Ukrajinci će u nedjelju za novog predsjednika države vjerojatno izabrati Zelenskija.

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka u prvom krugu izbora prošli mjesec i otada mu popularnost ne pada.

On je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milijune pratitelja.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je ovaj tjedan provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošli tjedan, jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Zelenskijev uspon odgovara protestnom raspoloženju birača u mnogim drugim dijelovima svijeta, od izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa do brexita i Pokreta pet zvijezda u Italiji kojeg je na vlast također doveo komičar.

Njegova pobjeda bila bi drastičan otklon od prethodnih izbora na kojima su pobjedu odnosili iskusni političari uključujući trojicu bivših premijera.

U igri je vodstvo nad državom koja se nalazi na prvoj liniji spora Zapada s Rusijom nakon prosvjeda na glavnom kijevskom trgu Majdanu 2014. zbog kojih je Porošenkov proruski prethodnik Viktor Janukovič morao pobjeći u egzil i posljedične ruske aneksije Krima.

Zelenskij obećava da će zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i pridržavati se uvjeta MMF-a.

Iako je počeo objavljivati dijelove svojeg političkog programa, zapravo je i dalje nepoznanica, a i sumnjiv je zbog svojih veza s jednim moćnim oligarhom, vlasnikom televizije na kojoj nastupa, koji bi želio da Porošenko ode s vlasti.

KAko se ne dogodi neko veliko iznenađenje i birači ipak odluče da ne žele skočiti u nepoznato, Zelenskij bi mogao postati predsjednikom te bivše sovjetske republike s 45 milijuna stanovnika.

Porošenko, 53-godišnji magnat koji je bogatstvo stekao tvornicama čokolade, tvrdi da je njegov protivnik populistički lakrdijaš, nesposoban za vođenje zemlje koja je u ratu s proruskim separatistima na istoku zemlje. U sukobu je dosad poginulo gotovo 13.000 ljudi.

Porošenko je osigurao Ukrajincima bezvizni režim za putovanja u EU. Proveo je neke reforme, pomogao u uspostavi autokefalne Ukrajinske Pravoslavne Crkve i uspješno lobirao na Zapadu da zadrži sankcije Rusiji.

No kritičari napominju da ritam promjena ne odgovara očekivanjima prosvjednika s Majdana. Porošenko također nije održao obećanje da će brzo okončati rat na istoku zemlje, a životni standard je i dalje nizak. Ukrajina, zemlja sa 42 milijuna stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u Europi.

Samo devet posto Ukrajinaca ima povjerenja u svoju vladu, najmanje na svijetu, pokazalo je ispitivanje Gallupa, čiji su rezultati objavljeni u ožujku.

(Hina)fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!