fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

PAPA FRANJO KOMENTIRAO TAJNO PISMO BLAŽENOG PAVLA VI. Divljenje poniznom i proročkom svjedočanstvu

Službeno vatikansko informativno glasilo “L¨ Osservatore Romano” objavilo je tajno pismo, blaženog Pavla VI., u kojemu se on odriče službe rimskog biskupa te poglavara Katoličke Crkve.

Dugo se sumnjalo u postojanje ovog pisama, a onda ga je u svojoj knjizi “Pavlova barka” objavio monsinjor Leonardo Sapienza regent Papinske kuće.

U pismu, ističe vatikansko glasilo, blaženi Pavao VI. piše kako je “svjestan odgovornosti pred Bogom te srcem svojim ispunjenim poštovanjem i ljubavlju koja nas ujedinjuje u svetoj katoličkoj crkvi, ne zanemarujući našu dužnost naviještanja svijetu”.

Svojim komentarom na ovo pismo i ono što u njemu piše osvrnuo se i Sveti Otac Franjo kazavši kako moramo zahvaliti Bogu, koji jedini vodi i štiti Crkvu, jer je dopustio Pavlu VI. da do posljednjeg dana svojega života bude otac, pastir, učitelj, brat i prijatelj.

– Našavši se licem u lice s iznimnom misijom koja mu je povjerena, kao i s protestantima i društvom koje je prolazilo kroz vrtoglave promjene, Pavao VI. nije pobjegao od odgovornosti. Ono što mu je bilo važno su potrebe Crkve i svijeta, a papa koji je ograničen ozbiljnom bolešću ne može dostatno vršiti svoju apostolsku dužnost”, napisao je u komentaru Sveti Otac Franjo u kojem je komentirao pismo o odreknuću službe blaženog Pavla VI. U tajnom pismu koje je napisano 02. svibnja 1965. godina, a potom predano kardinalu Eugenu Tisserantu tadašnjem dekanu kardinalskog zbora, Pavao VI. je napisano da bi se to odreknuće trebalo dogoditi zbog “trajne ili neizlječive bolesti” ili “Drugih teških i trajnih zapreka”.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari