Pope Paul VI greets the crowd as he visits the parish of Jesus the Divine Master in Rome April 2, 1972. Pope Francis will beatify Pope Paul Oct. 19 during the closing Mass of the extraordinary Synod of Bishops on the Family. (CNS photo/Giancarlo Giuliani, Catholic Press Photo)

Službeno vatikansko informativno glasilo “L¨ Osservatore Romano” objavilo je tajno pismo, blaženog Pavla VI., u kojemu se on odriče službe rimskog biskupa te poglavara Katoličke Crkve.

Dugo se sumnjalo u postojanje ovog pisama, a onda ga je u svojoj knjizi “Pavlova barka” objavio monsinjor Leonardo Sapienza regent Papinske kuće.

U pismu, ističe vatikansko glasilo, blaženi Pavao VI. piše kako je “svjestan odgovornosti pred Bogom te srcem svojim ispunjenim poštovanjem i ljubavlju koja nas ujedinjuje u svetoj katoličkoj crkvi, ne zanemarujući našu dužnost naviještanja svijetu”.

Svojim komentarom na ovo pismo i ono što u njemu piše osvrnuo se i Sveti Otac Franjo kazavši kako moramo zahvaliti Bogu, koji jedini vodi i štiti Crkvu, jer je dopustio Pavlu VI. da do posljednjeg dana svojega života bude otac, pastir, učitelj, brat i prijatelj.

– Našavši se licem u lice s iznimnom misijom koja mu je povjerena, kao i s protestantima i društvom koje je prolazilo kroz vrtoglave promjene, Pavao VI. nije pobjegao od odgovornosti. Ono što mu je bilo važno su potrebe Crkve i svijeta, a papa koji je ograničen ozbiljnom bolešću ne može dostatno vršiti svoju apostolsku dužnost”, napisao je u komentaru Sveti Otac Franjo u kojem je komentirao pismo o odreknuću službe blaženog Pavla VI. U tajnom pismu koje je napisano 02. svibnja 1965. godina, a potom predano kardinalu Eugenu Tisserantu tadašnjem dekanu kardinalskog zbora, Pavao VI. je napisano da bi se to odreknuće trebalo dogoditi zbog “trajne ili neizlječive bolesti” ili “Drugih teških i trajnih zapreka”.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!