Srijeda, 2 prosinca, 2020

OVAJ ČOVJEK JE PRIJE TOČNO 28 GODINA UZVIKNUO ‘OBA SU PALA’: Nažalost, njegov je život naglo završio tragedijom

rošlo je točno 28 godina od legendarnog rušenja dva aviona tipa Jastreb te euforičnog klika “Oba dva, oba su pala” pokojnog hrvatskog branitelja Filipa Gaćine. To je ujedno i jedna od najpoznatijih epizoda Domovinskog rata i jedan od ključnih trenutaka obrane Šibenika, koji je kroz objektiv snimatelja Ivice Bilana ušao u legendu.

Preko 55 preleta vojnih aviona JNA izvedeno je nad šibenskim krajem tog 21. rujna 1991. godine. Nebo iznad Zečeva motrili su današnji šibensko-kninski župan Goran Pauk na topu i Neven Livajić naoružan ‘Strelom’, sovjetskim protuavionskim sustavom kratkog dometa i visine. S njima su tada bili i Damir Fržop i Dražen Bilać. Oni su tada srušili dva Jastreba, a kultna snimka koju je snimio Bilan, emitirana je istoga dana na HRT-u, na oduševljenje cijele zemlje.

RASPOLOŽENI HRVATSKI GARDISTI

“Kad sam se prijavio u gardu sa sobom sam ponio i kameru. Rujanski rat proživio sam sa šibenske strane mosta. Iz vojarne u Zečevu u kojoj sam se zatekao stalno sam vidija guste oblake dima iz pravca Šibenika i mojih Vodica. Teško je bilo gledati ih i znati da su svakodnevno granatirani, i s kopna i iz zraka. Iz Bihaća i Mostara redovito su dolijetali avioni i raketirali i Šibenik i Vodice. Među ostalim, teško su oštetili šibensku katedralu, a vodičko gospino svetište na Okitu potpuno su sravnili sa zemljom. U jednom od tih svojih prelijetanja Zečeva, a bilo je to u predvečerje 21. rujna, naišli su na ‘raspoložene’ hrvatske gardiste Damira Fržopa, Dražena Bilaća, Gorana Pauka i Nevena Livajića koji su ih oborili trocijevcem i strijelom”, ispričao je Bilan za portal ŠibenikIN.

“Događaj je popraćen euforičnom reakcijom Ante Ivice Klarića i posebice Filipa Gaćine čiji je uzvik ‘oba dva…’ uistinu ušao u legendu i postao česta uzrečica. Filip je nakon rata, ne mogavši naći neko drugo zaposlenje, radio kao pirotehničar. U rujnu 1998. godine poginuo je čisteći od mina zadarsko zaleđe. On će mi zauvijek ostati sinonim za hrabrog branitelja i poštenog čovjeka. Osoba koja je rasla u siromašnoj burno-primoštenskoj obitelji i koja je doslovno ‘lupila petama’ i rekla: ‘evo, sve za Hrvatsku!’”, rekao je Bilan.

BILAN SE VIŠE NE BAVI SNIMANJEM

Ivica Bilan je tri godine nakon rata počeo raditi i u šibenskom studiju HTV-a, na poziciji realizatora na kojoj se zadržao deset godina. Zadnjih godina radi kao pomoćni knjižničar u vodičkoj Gradskoj knjižnici, a premda se ne bavi aktivno snimanjem još od kraja 1991. godine, aktivan je fotograf i daruje krv, piše ŠibenikIn.

“Ne sudjelujem u obilježavanju događaja i obljetnica iz rata. Sve to imalo bi mi puno više smisla da je država za koju smo se (iz)borili ponešto drugačija. Da je ispala bolja no što jest. Na žalost, u mnogome je preslika lošeg iz bivše države. Vjerujem da će je kroz desetak godina, kada stasaju, boljom učiniti današnja dica i mladi. Uređena i uljudbena Hrvatska bit će najbolji mogući spomenik Filipu i svim ostalima koji su dali živote za nju. Nadam se da ću dočekati takvu Hrvatsku”, kazao je Bilan u razgovoru prošle godine.

Komentari

Komentari