Utorak, 11 kolovoza, 2020

NOVE KOMPLIKACIJE “BH Gas”: Plin iz RH za rafineriju u Brodu bio bi poput opskrbe Vukovara iz Srbije

Dobava plina iz Hrvatske za rafineriju u Bosanskom Brodu bio bi kao da Srbija izravnim vodom opskrbljuje vukovarske potrošače ili Slovenija hrvatske, rekao je u četvrtak “BH Gas” i pozvao “Plinacro” i službeni Zagreb da Republici Srpskoj ne dopuste blokiranje izgradnje magistralnog plinovoda, životno važnog za Bosnu i Hercegovinu.

Izgradnja magistralnog plinovoda je važna jer bi se tim projektom BiH povezao s plinskim sustavom u Hrvatskoj i Europskoj uniji, navodi u izjavi dostavljenoj medijima “BH Gas” koji upravlja sustavom opskrbe plinom Bosne i Hercegovine.

BH Gas je reagirao na sklapanje sporazuma između hrvatske vlade i vlasti Republike Srpske o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu kroz stari produktovod.

Taj sporazum hrvatske tvrtke Plinacro, službenog Zagreba i RS izazvao je u BiH niz osuda.

Sudjelovanjem u ovom projektu “Plinacro” i hrvatske vlasti dovele su u pitanje dugogodišnju uspješnu suradnju i provedbu dugoročnih planova za povezivanje plinskih mreža dvije države, poručuje BH Gas.

Podsjeća da se već petnaest godina radi na projektu izgradnje plinovoda Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica, životno važnog za BiH jer bi taj novi izvor opskrbe prirodnim plinom ukinuo ovisnost u dobavi tog energenta samo iz Rusije.

Potpora “Plinacra” tom projektu bila je nedvojbena, podsjeća BH Gas. Dodaje da opcija spajanja države BiH i Hrvatske preko starog produktovoda nikad nije bila razmatrana jer se planirala isključivo izgradnja interkonenkcijskog transportnog plinovoda kojim bi se spojile dvije susjedne države, a slijedom toga i rafinerija u Bosanskom Brodu, dodaje se.

Jedini razlog iz kojeg taj projekt nije realiziran jest protivljenje vlade Republike Srpske koja želi da se taj entitet plinom opskrbljuje isključivo preko Rusije i to kroz mrežu koja prolazi kroz Srbiju.

“BH Gas” vidi “Plinacro” i hrvatsku vladu kao sukrivce jer oni svojim postupcima vlastima u Banjoj Luci dopuštaju da diktiraju što god žele.

“Javno upućujemo pitanje cjelokupnoj javnosti Hrvatske i vama (“Plinacru”) kao tvrtki iz tog područja: biste li, primjerice, dopustili da Slovenija izgradi ‘direktni vod’ i opskrbljuje potrošače u Republici Hrvatskoj ili da Republika Srbija opskrbljuje potrošače u Vukovaru plinovodom koji je izgrađen iz pravca Srbije? Ne samo da ovim dopuštate nešto što ne biste dopustili na svom sustavu već nalazite opravdanja i to stručna za ovaj projekat”, navodi se u pismu “BH Gas” namijenjenom hrvatskoj javnosti.

Iz te su tvrtke upozorili da su posebice zabrinjavajuće izjave dužnosnika RS-a nakon potpisivanja sporazuma o opskrbi plinom bosanskobrodske rafinerije kako je time sve završeno te sada definitivno neće biti ništa od gradnje plinovoda Slobodnica-Zenica.

Time se, ističu, dovode u pitanje sva strateška opredjeljenja dviju država u izgradnji plinskih mreža i provedba projekata poput južne interkonekcije Split – Zagvozd-Travnik i gradnje LNG terminala na Krku.

Na potpisivanje sporazuma između Hrvatske i RS o opskrbi plinom rafnerije u Bosanskom Brodu u srijedu je reagirao i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorivši da su time uzurpirane ovlasti koje po ustavu i zakonima pripadaju jedino tijelima državne vlasti u BiH.

Zvizdić je najavio analizu cijelog slučaja, a nakon toga i poduzimanje potrebnih koraka jer drži da je Hrvatska time prekršila međunarodno pravo. Hina

Komentari

Komentari