Srijeda, 15 srpnja, 2020

NOVOSTI U AUSTRALIJI Traže da svećenici imaju obvezu “odavanja ispovjedne tajne”

Za vjernike rimokatoličke Crkve u cijelom svijetu pojam “ispovjedne tajne” je izuzetno važan i ima značaj nepovredivosti. Tako je u cijelom svijetu pa i u Australiji. No, sve tri stranke Zakonodavnog zbora teritorija australijskog glavnog grada Canberre podržale su odluku kojom će se svećenicima koji službe u Canberri, uskoro nametnuti zakonska obveza odavanja ispovjedne tajne a kada su u pitanju grijesi vezani za zlostavljanje djece. Odluka ipak nije donesena, jer su neki zastupnici liberalne stranke a zbog zabrinutosti oko donošenja ovoga zakona, zamolili da se odluka još jednom ili dva puta dobro razmotri, jer, prema njima, odluka kojom bi se zakonski tražilo kršenje ispovjedne tajne zapravo zadire u pojedinčevu slobodu izražavanja i vjerskih prava. U crkvenom smislu odavanje ispovjedne tajne zapravo sa sobom nosi automatsku ekskomunikaciju, a prema Kanonskom pravu.

Crkva je, kažu oni, već bila obvezna i toga se držala kada je u pitanju pojava nekih sumnjivih radnji vezanih za zlostavljanje djece i ona će to činiti i dalje.

No, iz krugova australijske Crkve dolaze poruke koje ne opravdavaju ovakvu zakonsku mogućnost, jer, prema riječima oca Alexandera Lucie-Smitha, ako svećenici budu obvezni prijaviti policiji što su čuli u ispovijedi, bez suglasnosti pokajnika, jedna je stvar sigurna: malo će tko doći na ispovijed. Zato i on, a i mnogobrojni drugi australijski svećenici iskazuju svoje protivljenje takvoj odluci vlasti.

– Ispovjedna tajna postoji s razlogom, a njezino čuvanje je jedna od stvari zbog kojih bi svećenici bili spremni otići i u zatvor, kazao je Lucie-Smith.

Australijskim medijima se ovim povodom javio i nadbiskup Canbere Cristoper Prowse rekavši kako bi prisiljavanje svećenika na kršenje zavjeta šutnje narušilo povjerenje u svećenike i Crkvu. Smatra to nedopustivim jer na ispovijed dolaze pokornici, a pedofili koji čine gnjusne stvari i ne dolaze na ispovijed, jer na taj način imaju osjećaj kako prijavljuju sami sebe. Izrazio je sumnju da će kršenje ispovjedne tajne spriječiti zlostavljanje i poboljšati sigurnost djece u katoličkim institucijama.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari