Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

Nedopustivo je da se u centar pored Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika ISIL-a

Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagirao je priopćenjem za javnost povodom najave ministrice Semihe Borovac da će se obitelji povratnika sa sirijskog i drugih ratišta u islamskom svijetu smjestiti u Izbjeglički centar Salakvovac pored Mostara. Grubeša navodi da Borovac nije nadležna upućivati obitelji bivših terorista u Salakovac te da ne vidi razloga zašto bi ti ljudi uopće bili interes Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijskiervis.

-Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH. Imamo mi važnijih obitelji državljana BiH, za čiji smještaj se trebamo brinuti. Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu – kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Podsjećamo, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je jučer prilikom posjete IC Salakovac, kod Mostara, da će ovaj centar, najvjerojatnije, biti korišten za prihvat obitelji boraca povratnika iz Sirije.

“Prilikom njihovog povratka Ministarstvo sigurnosti pravi procjene i onda odlučuje prema zahtjevima i mogućnostima. Ako nemaju gdje drugo boraviti, moguće je da budu smješteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija”, rekla je Borovac./HMS/fah

Komentari

Komentari