Subota, 18 siječnja, 2020

Najmanje 35 mrtvih u potresu u Meksiku

Službe civilne zaštite se raspoređuju na jugu Meksika, zahvaćenog u noći najjačim potresom u toj zemlji u posljednjih 100 godina, jakosti 8,2 u kojem je poginulo najmanje 35 osoba.

Potrage za preživjelima su prioritet u Juchitanu u državi Oaxaca gdje su se “srušile kuće u kojima su bili stanari”, rekao je direktor meksičke civilne zaštite Ricardo de la Cruz na kanalu Milenio TV. Iz ruševina tog grade je već izvučeno 17 tijela.

Država Oaxaca je najpogođenija potresom s 25 mrtvih, rekao je ministar poljoprivrede Jose Calzada.

Potres se dogodio u 23,49 po mjesnom vremenu i mnoge je stanovnike iznenadio kada su već legli ili se spremali na počinak.

Meksiko je smješten na mjestu gdje se dodiruje pet tektonskih ploča zbog čega je tu jaka seizmička aktivnost.

U rujnu 1985. razoran potres snage 8,1 pogodio je velik dio meksičke prijestolnice pri čemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Nakon te tragedije, meksičke vlasti pooštrile su propise o stambenoj gradnji i razvile sustav upozorenja na potres putem senzora postavljenih na obalama.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je rekao da se radi o najjačem potresu u posljednjih sto godina, dok se zemlja sprema tijekom večeri na nalet  uragana Katia, kategorije 2 na skali od 5 koji bi trebao zadesiti državu Veracruz.

Uzbuna na tsunami pokrenuta u velikom području središta Meksika ukinuta je tijekom noći.

Izvor/forto:Hina/fah

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!