Četvrtak, 9 srpnja, 2020

NAJAVA: OVIH DANA IZ TISKA IZLAZI PRVIJENAC MARKA LESKOVARA “POLJE KRVAVIH RUŽA” Veliki iskorak tradicionalne duhovnosti na moderan način

Prije nešto manje od godinu dana u ruke sam dobio zanimljiv rukopis. Sam naslov “Polje krvavih ruža” nije na prvu upućivao da se radi o nekom duhovnom djelu jake misli, nego sam mislio da sam u ruke dobio literarno djelo, koje će u svakom slučaju biti lijepo za uho i dušu. No, iščitavajući stranicu po stranicu polako sam shvaćao da sam u rukama držao jedno malo remek-djelo, koje će mi u nastavku života poslužiti kao priručnik kada se budem pitao o najvažnijim životnim pitanjima duhovne prirode.

Djelo “Polje krvavih ruža” autora Marka Leskovara, koje ovih dana izlazi iz tiska a u nakladi nakladničke kuće “Zigma” svojevrsno je osvježenje u duhovnoj knjižnici, jer se ne radi o djelu tipa modernog osobnog promišljanja, nego se radi o djelu, koje uveliko podsjeća na veličanstveni naslov Tome Kempenca “Nasljeduj Krista”, nudeći čitatelju nadu i snagu u promišljanju otajstva trpljenja u svakodnevnom životu.

Knjigu možete čitati na različite načine i u različite svrhe. Prije svega, djelo u sebi obiluje primjeni psihologije na duhovnost, što uveliko može pripomoći promišljanju, meditaciji i kontemplaciji. Jer, čini mi se da autor ovim djelom želi reći kako je naš odnos s Bogom jedina istinski važna tema o kojoj treba raspravljati, a to čini jako dobro. On kaže, kako najprije treba sagledati stvari iz korijena i biti svjestan našega postanka. Postanka iz ljubavi na “sliku Očevu”. Sve nas, ljude na planeti, autor zankovito naziva “ružama”. I to “krvavim ružama”.

Ono što me je oduševilo u ovom djelu jeste sjajan neprekinuti niz dubokih duhovnih misli, a koje su krositili i brojni sveci katoličke Crkve, ali i brojni psihološki savjeti, koje nećemo naći u nekim djelima iste tematike. Primjećujemo da ova knjiga zapravo ne želi biti izvornom. Čini mi se da je autoru prvotni cilj bio izraziti praktični djelatni odnos između drevne mudrosti i dubokih duhovnih potreba suvremenoga čovjeka, koji je upravo zahvaljujući popularnosti psihologije postao samosvjesniji.

Knjiga “Polje krvavih ruža” pisana je za kršćanske vjernike koji traže vremenom iskušana tumačenja onoga što doživljavaju nasljedujući Krista. Ono što u ovoj knjizi možemo pročitati nije temeljeno isključivo na iskustvu samoga autora, ali je očito da dominira crta iskustvenoga pogleda u dublju duhovnost, a koja se ovdje prikazuje sasvim jednostavno i prijemčiva je svima. Nije teško primijetiti da je pristup ovoga djela bliži episkopalcima ( rimokatolicima i pravoslavnima), ali ju očito mogu koristiti svi kršćani i dobro razumjeti.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Komentari

Komentari