Srijeda, 22 siječnja, 2020

Litva diže žicu na granici s ruskom enklavom Kaljinigradom

Litva je u ponedjeljak počela podizati žičanu ogradu na granici s ruskom enklavom Kaljiningradom, kako bi pojačala nacionalnu sigurnost i spriječila krijumčarenje u vrijeme napetih odnosa s Rusijom.

Postavljanje ograde visoke dva metra i duge 45 km stajat će 3,6 milijuna eura i bit će završeno do kraja godine, naveo je ministar unutrašnjih poslova Eimutis Misiunas.

Ograda će pomoći zemlji u borbi protiv krijumčarenja i ilegalnih prelazaka granice, rekao je Karolis Vaitkevisicus, glasnogovornik ministra, prenosi AFP.

“Ako želimo da šengenska zona dobro funkcionira moramo imati dobro zaštićenu vanjsku granicu EU-a”, naglasio je.

Dio granice se nalazi na putu kojim se koriste krijumčari cigareta iz Kaljinigrada u Litvu, zemlju s 2,8 stanovnika i članici eurozone.

No, spominju se i dublji sigurnosni razlozi. Prema litavskoj službi sigurnosti, Rusija može pokrenuti napad na baltičke zemlje u roku od 24 ili 48 sati nakon eventualne odluke.

Agencija upozorava i na moguće provokacije, poput pokušaja ilegalnih prelazaka granice tijekom velike ruske vojne vježbe u rujnu u susjednoj Bjelorusiji.

Prošle godine je Moskva u Kaljiningradu rasporedila rakete Iskander na nuklearni pogon. Litva je u reakciji na rusko pripojenje Krima 2014. ponovo uvela  ograničeno vojno novačenje i povećala svoj vojni proračun.

NATO je iste godine rasporedio gotovo tisuću vojnika u svakoj baltičkoj zemlji i u Poljskoj.

Moskva odbacuje optužbe o njezinim teritorijalnim ambicijama.

(Hina)

Foto: EPA/VALDA KALNINA

Komentari

Komentari