epa06011997 Military personnel and a view of Russia's Kaliningrad enclave border, as seen from the Sudargas border crossing in Ramoniskiai village, Lithuania, 05 June 2017. Lithuania is beginning construction of the wire fence on its' border with Russia's Kaliningrad as the region braces for Russian military drills along the border. EPA/VALDA KALNINA

Litva je u ponedjeljak počela podizati žičanu ogradu na granici s ruskom enklavom Kaljiningradom, kako bi pojačala nacionalnu sigurnost i spriječila krijumčarenje u vrijeme napetih odnosa s Rusijom.

Postavljanje ograde visoke dva metra i duge 45 km stajat će 3,6 milijuna eura i bit će završeno do kraja godine, naveo je ministar unutrašnjih poslova Eimutis Misiunas.

Ograda će pomoći zemlji u borbi protiv krijumčarenja i ilegalnih prelazaka granice, rekao je Karolis Vaitkevisicus, glasnogovornik ministra, prenosi AFP.

“Ako želimo da šengenska zona dobro funkcionira moramo imati dobro zaštićenu vanjsku granicu EU-a”, naglasio je.

Dio granice se nalazi na putu kojim se koriste krijumčari cigareta iz Kaljinigrada u Litvu, zemlju s 2,8 stanovnika i članici eurozone.

No, spominju se i dublji sigurnosni razlozi. Prema litavskoj službi sigurnosti, Rusija može pokrenuti napad na baltičke zemlje u roku od 24 ili 48 sati nakon eventualne odluke.

Agencija upozorava i na moguće provokacije, poput pokušaja ilegalnih prelazaka granice tijekom velike ruske vojne vježbe u rujnu u susjednoj Bjelorusiji.

Prošle godine je Moskva u Kaljiningradu rasporedila rakete Iskander na nuklearni pogon. Litva je u reakciji na rusko pripojenje Krima 2014. ponovo uvela  ograničeno vojno novačenje i povećala svoj vojni proračun.

NATO je iste godine rasporedio gotovo tisuću vojnika u svakoj baltičkoj zemlji i u Poljskoj.

Moskva odbacuje optužbe o njezinim teritorijalnim ambicijama.

(Hina)

Foto: EPA/VALDA KALNINA

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!