Subota, 8 kolovoza, 2020

Kosovo će zadržati pristojbe na robu iz Srbije unatoč pritisku Europske unije

Kosovo će zadržati pristojbe na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Prištinu, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj u ponedjeljak navečer odgovarajući tako na pozive Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država za ukidanje tih mjera.

Prošlog je mjeseca Haradinajeva vlada povećala pristojbe na robu proizvedenu u Srbiji i Bosni na sto posto s deset zbog toga što je Beograd uspješnim lobiranjem blokirao kosovsko članstvo u Interpolu.

Odluka je dovela do obustave trgovine dviju zemalja i kritiziraju je dužnosnici Europske unije i SAD-a.

“Stopostotne pristojbe na robu iz Srbije i Bosne služe zaštiti nacionalne sigurnosti i suvereniteta”, napisao je Haradinaj na Facebooku nakon susreta s povjerenikom EU za  za pridruživanje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom u Prištini.

Hahn se u ponedjeljak susreo s Vučićem u Beogradu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u priopćenju je kazao da će pristojbe koje je uvela Priština voditi u destabilizaciju regije i dodao je da neće biti protumjera.

Poboljšanje odnosa ključno je za napore Srbije i Kosova da se pridruže Europskoj uniji. Obje su se zemlje suglasile 2013. s pregovorima pod okriljem Bruxellesa no nije postignut neki napredak.

Kosovski Albanci proglasili su neovisnost od Srbije 2008. deset godina nakon što je NATO bombardiranjem Srbije zaustavio stradavanja albanskih civila u obračunu srpskih snaga s dvogodišnjom pobunom u tadašnjoj južnoj pokrajini.

Kosovo sada priznaje više od 110 država, no među njima nisu Srbija, Rusija i pet zemalja članica EU. Beograd i Moskva blokiraju pristup Kosova UN-u.

Prema službenim podacima srpski je izvoz na Kosovo bio vrijedan 450 milijuna dolara a uvoz s Kosova 48 milijuna dolara.

 

(Hina)(fah)

Komentari

Komentari