Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, administrativna je jedinica koju je međunarodna zajednica stvorila od prijeratne općine Brčko, kako bi zadovoljila sve zaraćene strane, jer ovo je područje po mnogo čemu bilo specifično. Naime, prije rata u Brčkom je živjelo najviše Bošnjaka oko 44%, Hrvati su bili katastarski vlasnici najviše zemljišta oko 50 %, a grad su Srbi osvojili u ratu i u njega se doselio veliki broj Srba s drugih područja. U takvoj situaciji, najbolje je rješenje bilo, ovo područje proglasiti pod izravnim upravljanjem međunarodne zajednice ili kako je službeno imenovano, arbitražom. Brčko je tako postalo condominium oba entiteta, a što u prijevodu znači “vlasništvo entiteta, i RS i FBiH”. Ubrzo su stvorene multietničke zakonodavna, izvršna i sudska vlast a, koje su bile sastavljane od predstavnika sva tri naroda. I tako je funkcioniralo evo već 18 godina.

Brčko distrikt je postao punoljetan i s punoljetnošću se javljaju i novi problemi. Naime, uz “dječije bolesti” koje su preboljene, došlo se do situacije da je potomak izrastao i počeo “računati”, pa tako nastaju brojne komplikacije, nedorečenosti, ali i konkretno kršenje statutarnih odredbi. Jedna od evidentnih jeste statutarna odredba kojom se regulira da najmanji broj predstavnika jednog naroda za donošenje ključnih odluka u distriktu kao što je Proračun jeste tri. No, u Skupštini distrikta se već događalo da su za određene odluke glasovala samo dvojica predstavnika hrvatskoga naroda. U Skupštini ih sjedi pet, pa je time evidentno prekršen Statut Brčko distrikta. No, to nije predstavljalo problem vladajućoj koaliciji koju čine predstavnici bošnjačkih, srpskih stranaka i HDZ BiH, koji inače ima samo dva zastupnika. Problem je nastao kada je zastupnik HDZ BiH, Tomislav Stjepanović, zbog kako je rekao, neslaganja s politikom HDZ BIH i pasivnosti njegovih dotadašnjih stranačkih kolega u rješavanju problema hrvatskoga naroda, napustio redove te stranke i priključio se obnovljenom HDZ 1990. No, u tom trenutku nikomu nije smetalo što je nedovoljan broj Hrvata glasovao za Proračun Brčko dsitrikta BiH, jer su predstavnici HDZ BiH ostali koalicijski partneri i nije došlo do prekompozicije vlasti. Naime, prema poznavateljima političke stiuacije u distriktu, koalicijski partneri su podijelili vlast, ali je interes ostao isti i izbacivanjem jednog od partnera iz “igre” u pitanje dolazi cijela “utakmica”, te su srpski i bošnjački predstavnici u vlasti, odlučili u stvarnosti ostaviti sve isto. Tako su HDZ-u ostale sve ovlasti, iako, pravno više nije imao takvu moć, ali sve je funkcioniralo do jednog dana…

Problem nastaje kada je došlo do neispunjavanja određenih uvjeta iz koalicijskog dogovora a u smislu kadrovske politike, pa su nedavno predstavnici SDS, koja s SNSD- Milorada Dodika, SDA i HDZ BIH, drži većinu vlasti u Brčkom, ukazali na statutarni problem. Naime, zastupnik SDS, dr. Milan Purić je javno za brčanske medije izjavio kako se treba raditi na tome da se steknu uvjeti za nesmetan i pravovaljan rad brčanske zakonodavne vlasti. To pretpostavljamo uključuje i prekompoziciju vlasti. A nju nije teško izvesti. Jer, HSS-Braća Radić, koja također ima dva zastupnika u brčanskoj Skupštini, uz Tomislava Stjepanovića iz “devedesetke” čini i formalno pravno zakonom zajamčenu najnižu borjku za donošenje pravosnažnih odluka u distriktu. Koalicija HDZ 1990 i HSS-Braća Radić je već bila viđena u distriktu i prilično je dobro “klapala” kroz Koaliciju “Hrvatsko zajedništvo” a i uz koalicijsku potporu tadašnje podružnice HSP BIH u Brčkom.

Vidjet ćemo što će se sve dogoditi, kažu neki stanovnici Brčkog, jer je u politici u Brčkom na snazi i osobni interes političara, koji su svoj imidž i moć gradili od samog nastanka distrikta te neće lak oodustati od stečenoga. Ovdje se često zna citirati ona: “Tvrd je orah voćka čudnovata. Zube polomi, ne slomi ga!” Postoji i oni koji odlučno nastavljaju: “ Ne postoji neosvojiva tvrđava!”.

Evidentno je da u posljednje vrijeme Brčko napuštaju mladi ljudi iz sva tri naroda. Samo je u 2017. godini distrikt napustilo oko stotinjak Hrvata. Glavni od razloga zašto odlaze mladi, kažu, leži u činjenici kako se u distriktu političari pozivaju na zakone, a sami se ne drže istih i kako jači tlači slabijeg te među slabima sebi traži sličnijega. Tako će, po svemu sudeći, Brčko distrikt BiH, famozno svojevremeno nazvan “Ogled za ugled” uskoro postati mjesto u kojem treba djelovati “Odjel za čistoću”.

Anto Pranjkić/Priznajem.hr

 

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!