Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

KOLUMNA Tko unutar hrvatskog naroda u BiH ima legalitet predstavljati Hrvate?

Piše: Anto Pranjkić/Priznajem.hr

Interesantna je također i činjenica koja mnogima u Hrvatskoj nije još uvijek potpuno jasna. A radi se o podjeli HDZ BiH na dvije političke opcije te prikazivanju HDZ BIH kao vodeće političke opcije, a koja nema dostojnu alternativu, što prema informacijama kojim raspolažemo nije točno. Točna je konstatacija da HDZ uživa potporu hrvatskog naroda u BiH, ali je činjenica da to više nije samo jedan HDZ, pokret hrvatskog naroda u BiH. Profiliranjem političkog promišljanja pokret hrvatskog naroda podijelio se na dvije političke opcije: HDZ BiH i HDZ 1990. Zato je vrlo opasno, čak i pogubno po hrvatski narod u BIH u jednom HDZ-u gledati sveukupnost hrvatskog političkog bića u BiH.

Čim dođe vrijeme izbora u BiH glavna preokupacija političkih stranaka s hrvatskim predznakom jeste kako se dokazati da je prije svega i ispred svega, hrvatski čovjek u BiH u cjelini. Dakle, kako dokazati hrvatsko jedinstvo ili zajedništvo? Neke su političke stranke na predhodnim izborima imale upravo takav slogan i pod tim stijegom su išle na izbore i uspijevale postići relativno dobar izborni rezultat. Koliko se postiglo kada je u pitanju hrvatsko zajedništvo veliko je pitanje.

Hrvatskoi zajedništvo” bilo je slogan s kojim je prije desetak godina na izbore izašla HDZ 1990 sa svojim partnerima. Uspjeli su postići sjajne rezultate a poslije izbora i ući u vlast. Kako je HDZ BiH izbornim legitimitetom, koji se ne smije zanijekati i koji se bazira na najviše osvojenih glasova, unatoč koaliciji Hrvatskog zajedništva” uvidjela da je jako velika potreba za ujedinjavanjem hrvatskog političkog identiteta, ali i prije svega zbog činjenice kako je “Hrvatsko zajedništvo” na čelu s HDZ 1990 i tadašnjim predsjednikom te stranke Martinom Ragužem, uspjelo u namjeri objedinjavanja političkih subjekata s hrvatskim predznakom i na taj način prijetilo slomu HDZ BiH kao najveće političke stranke, prišlo se formiranju Hrvatskog narodnog sabora, kojemu su pristupile neke manje ili sasvim minorne političke opcije unutar hrvatskog naroda u BiH. No, Hrvatski narodni sabor ostao je pod čvrstim rukovodstvom predsjednika Čovića, jer su on i “zemljak” Ljubić( obojica iz okolice Širokog Brijega) došli na čelne pozicije i tog Sabora, tako da se na političkoj sceni gotovo ništa nije promijenilo. Međutim, formiranjem HNS moglo se pretpostaviti, a kasnije se to i obistinilo da HDZ BiH preuzima prednost u političkom odlučivanju, ali ne samo prednost u odlučivanju nego i pokušava minimalizirati svaki politički pokušaj koji nije na istoj liniji, a prikazujući to kao aktivnosti HNS, čime se moglo manipulirati u javnosti. I HDZ 1990, najveća oporbena stranka hrvatskog naroda, je član Hrvatskog narodnog sabora, ali se postavlja pitanje o zastupljenosti, ne onoj formalnoj, nego stvarnoj. Postavlja se pitanje može li netko iz neke druge stranke biti kandidat za člana Predsjedništva BiH ili neke druge važne pozicije ispred HNS-a a da nije iz HDZ BiH? Simptomatično je kako su i na prošlim izborima za najviše pozicije unutar hrvatskog naroda ispred HNS birani predstavnici HDZ BiH, pa se postavlja stvarno pitanje: Nije li HNS HDZ-u BiH samo “produžena ruka” u ostvarivanju uskih stranačkih ciljeva?

Zanimljiva inicijativa ovih je dana stigla iz redova HDZ 1990, čiji je predsjednik Ilija Cvitanović predložio da zajednički kandidat HNS za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bude liječnica i prekaljena političarka, sadašnja zastupnica u Parlamentu BiH, liječnica dr. Dijana Zelenika. Rukavica je bačena. Pitanje je kako će sada reagirati HNS odnosno HDZ BiH na čelu s dr. Draganom Čovićem? Čovićev i odogovor HNS-a na ovo pitanje će odgovoriti na mnoga druga pitanja. Osnovno je može li netko iz neke druge političke stranke, a koja također ima politički legitimitet unutar hrvatskog naroda ) HDZ 1990 raspolaže s dosadašnjom izbornom potporom od 30 % od ukupnog broja glasova hrvatskog naroda) dobiti jednu od najviših pozicija unutar države BIH. Dr. Zelenika se svojim radom iskazala na mnogobrojnim područjima, kako u stručnim vodama, tako i političkim, jer je sudjelovala u nizu odluka koje su bile od značaja za hrvatski narod. No, zbog činjenice da ne pripada HDZ BiH nije uspijevala neke od svojih ideja i implementirati.

Iz dobro provjerenih izvora saznajemo, kako u hrvatskom narodu jako dobro kotira još jedna hrvatska političarka, koja je, a prema brojnim izvorima, zapostavljena unutar svoje stranke, HDZ BIH. Radi se o Ljilji Zovko, koja također godinama sjedi u Federalnom parlamentu BiH i zalaže se za prava hrvatskoga naroda. Naši sugovornici kažu da bi upravo Zovko mogla biti jedan od najvažnijih HDZ-ovih kadrova koja bi dobila potporu naroda, jer se ničim nije zamjerila svojemu vlastitom narodu i njihove interese jako dobro artikulira u javnost. Svjesni su i činjenice o postojanju stranačke stege i ne mogućnosti soliranja, ali su uvjereni da bi mogla biti u centru hrvatske politike u BiH, ako dobije prigodu.

Interesantna je također i činjenica koja mnogima u Hrvatskoj nije još uvijek potpuno jasna. A radi se o podjeli HDZ BiH na dvije političke opcije te prikazivanju HDZ BIH kao vodeće političke opcije, a koja nema dostojnu alternativu, što prema informacijama kojim raspolažemo nije točno. Točna je konstatacija da HDZ uživa potporu hrvatskog naroda u BiH, ali je činjenica da to više nije samo jedan HDZ, pokret hrvatskog naroda u BiH. Profiliranjem političkog promišljanja pokret hrvatskog naroda podijelio se na dvije političke opcije: HDZ BiH i HDZ 1990. Zato je vrlo opasno, čak i pogubno po hrvatski narod u BIH u jednom HDZ-u gledati sveukupnost hrvatskog političkog bića u BiH. A postoje i druge političke stranke koje polako “krče” svoj put na političkoj sceni.

Što je tu je, rekli bismo. Činjenica je kako su u BiH ovo predizborni dani i kako je izuzetno važno “kockice” postaviti na pravo mjesto, kako ne bi bilo nekorektnog favoriziranja a samo zbog neispravnog informiranja. Nažalost, do sada je bilo svega i svačega. Možda je došlo vrijeme da se cjelokupna politička situacija hrvatskog naroda u BiH iz Hrvatske pogleda i nekim drugim naočalama.

Komentari

Komentari