Split, 25.10.2019. - U Franjevačkom klerikatu započela je trodnevna Međunarodna konferencija hrvatske paneuropske unije. Na fotografiji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

KOJA JE HRVATSKA ULOGA ? U Splitu se održava međunarodna konferencija Paneuropske unije

Podijeli

U organizaciji Hrvatske i Međunarodne paneuropske unije u petak je u Splitu počela trodnevna međunarodna konferencija o ishodima izbora za Europski parlament 2019. i izborima pred Europskom unijom te predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

Na konferenciji kao premijerov i predsjedničin izaslanik sudjeluje ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, brojni domaći i strani sudionici među njima i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Karlo Ressler.

Grlić Radman je novinarima rekao kako je Paneuropska unija najstarija organizacija u Europi koja još od 1922. promiče europsko jedinstvo i koja je priznala Hrvatsku kao državu. Ta je unija u Hrvatskoj prisutna zbog svog jasnog opredjeljenja prema našoj zemlji, slobodi i putu prema EU, rekao je  Grlić Radman.

“Dolazim pozdraviti njihova zalaganja i zahvaliti im na njihovoj trajnoj podršci, te uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije želim s njima podijeliti informacije i javnost izvijestiti kako smo se pripremili”, rekao je Grlić Radman.

On je istaknuo kako je Hrvatska ispunila “sve svoje vanjsko političke ciljeve”.

“Nije slučajno da smo prije neki dan dobili zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu bez jednog uvjeta što je velika zasluga i priznanje premijeru Plenkoviću jer smo ispunili osam vrlo zahtjevnih kriterija”, dodao je Grlić Radman.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Grlić Radman je kazao da će Hrvatska prilikom predsjedanja Vijećem EU imati nekoliko prioriteta od  gospodarskog rasta, ujednačavanja razlika među zemljama članicama, klimatskih promjena, energetike, digitalizacije, demografije, prometne infrastrukture, zaštite građana EU, pa do unutarnje i vanjske sigurnosti.

“Proširenje je isto jedan od prioriteta, ali više u smislu povezivanja političkog i gospodarskog pomaganja tih zemalja u okruženju jugoistočne Europe kako bi im nesebično podijelili naša iskustva…Žalimo zbog odluke nekih zemalja koje nisu podržale pokretanje pregovora s EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, snažno smo zagovarali otvaranje pregovaračkog statusa”, kazao je Grlić Radman.

Upitan da iskaže svoj stav oko Dubravke Šuice kao potpredsjednice Europske komisije ministar je odgovorio kako se radi o vrlo iskusnoj osobi koja poznaje rad europskog parlamenta i institucija i zbog toga misli kako je ona prava osoba za to mjesto. Nastavio je da je upravo njoj povjerena organizacija konferencije o europskoj budućnosti što je priznanje, a zbog svega toga očekuje potporu u parlamentu.

“To bi bilo logično, pametno, mudro i politički ispravno…Ako imamo tamo hrvatskog predstavnika to možemo samo podržati”, kazao je Grlić Radman.

Komentirajući stav Slovenije koja, unatoč tome što je Hrvatska dobila zeleno svjetlo, i dalje smatra da Hrvatska nije spremna za ulazak u Schengen ministar je rekao kako smatra da će se Slovenija ponašati mudro i pametno “jer kamenčić kojeg imamo u cipelama žulja i Sloveniju i Hrvatsku”. Ministar smatra da je zato svakako u interesu obje zemlje riješiti to, a ulazak Hrvatske u Schengenski prostor će najviše koristiti upravo Sloveniji jer njihove granice s Hrvatskom postaju unutarnje granice EU, te će se sva odgovornost prebaciti na vanjske granice Hrvatske.

Konferencija se nastavlja u subotu kada će sudionici iz Španjolske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske govoriti o odgovoru paneuropske mladeži na izazove pred Europskom unijom, izborima koji su pred EU-om, te današnjoj i budućoj EU i njenoj ulozi u svijetu.

Pokrovitelji međunarodne konferencije Paneuropske unije su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Splitsko-dalmatinski župan i gradonačelnik Splita.

(Hina)FAH

Komentari

Najnovije