Subota, 11 srpnja, 2020

Kerum oštro na SDP: Isključivi su krivac za presudu u Gradu Splitu !

Predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) i bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum u petak je optužio SDP da je isključivi krivac za situaciju u Splitu zbog sudske presude po kojoj Grad Split dr. Nebojši Kneževiću i drugim vlasnicima zemljišta na Trgovačko-transportnom terminalu Split (TTTS) treba platiti odštetu od 150 milijuna kuna.

“Isključivi i najveći krivac za ovo je SDP-ov gradonačelnik, odnosno SDP, koji se sada vadi. Ako HDZ može procesuirati svoj dužnosnike ili funkcionare, pa može i SDP, zašto ne”, rekao je Kerum novinarima ne spominjući pritom ime bivšega gradonačelnika Ive Baldasara, koji je na tu dužnost izabran kao kandidat SDP-a. Kerum je to izjavio nakon priopćenja predsjednika splitskoga SDP-a Gorana Kotura, koji je pozvao DORH i USKOK da istraže cijeli slučaj i njegovu pozadinu.

“Pitam se zašto je sporazum potpisan na samom kraju mandata gradonačelnika Željka Keruma. Još važnija su pitanja kako su dr. Nebojša Knežević i drugi stekli predmetne nekretnine na TTTS-u te koja je uloga HDZ-ove pretvorbe i privatizacije iz 90-ih u svemu ovome”, istaknuo je Kotur.

Kerum s druge strane objašnjava kako je na sjednici splitskoga Gradskog vijeća u studenome 2012., dok je on bio gradonačelnik, jednoglasno odlučeno da se napravi sporazum s dr. Kneževićem i ostalima.

“Za to su glasovali svi vijećnici HDZ-a, SDP-a, HGS-a i neovisni. I sad, kad gospodin Kotur iz SDP-a, koji je nakon mojeg mandata četiri godine vladao Splitom, spominje te stvari, može ga biti sram ili nije upućen”, istaknuo je Kerum.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako je po tom dogovoru, koji je jednoglasno izglasovan na sjednici Gradskog vijeća u studenome 2012., predviđeno da se međusobno prebiju potraživanja, a stranke u postupku (dr. Knežević i ostali) imale su obvezu platiti komunalni doprinos “za neku drugu nekretninu, odnosno projekt”.

“Oni su dobili tužbu protiv Grada, ali tada nisu tražili novac, nego prebijanje, i naveli su da žele, mogu i hoće uzeti zamjensko zemljište a ne novac. Šteta je što to nije završeno tako”, rekao je Kerum i pritom više puta ponovio kako je ubrzo nakon jednoglasne odluke Gradskog vijeća za takvo rješenje njegova stranka (HGS) izgubila izbore i na vlasti je u Splitu od 2013. do 2017. bio SDP.

“SDP-ova vlast u Splitu od 2013. do 2017. dovodi u poziciju stranke u postupku da se ponovno tuže s Gradom i dobiju prvi i drugi spor. Je li netko namjerno u to vrijeme jednoglasnu odluku Gradskog vijeća držao u ladici i nije htio završiti – to je stvar za Državno odvjetništvo”, rekao je Kerum i ocijenio kako država ima svoje odvjetništvo koje uglavnom štiti državu i dobiva sporove, a Grad Split “ima pravnike koji gube 99 sporova”.

Upozorio je kako se može očekivati još sporova koji će, kako je rekao, Grad stajati 300 ili 400 milijuna kuna.
“Problem će se desiti vrlo brzo na Bačvicama, neću vam spominjati poduzetnike niti imena, Grad će izgubiti oko 50 milijuna kuna jer već postoji presuda. Problem postoji i na Mejašima, gdje je Shopping Mall, a gdje će Grad izgubiti 100 milijuna kuna”, tvrdi Kerum.

Na novinarski upit je li moguća nagodba između Grada i dr. Kneževića i što će se dogoditi ako dođe od blokade Grada, odgovorio je kako na to ne može odgovoriti jer on nije gradonačelnik ni vlast u Splitu.
“Gradonačelnik i službe u Gradu moraju naći rješenje, neka pregovaraju kako god hoće – ja se u to petljati neću”, poručio je.
Također je rekao kako taj problem postoji od 80-ih godina prošlog stoljeća, kad se zemljište Jadrantransa uređivalo za potrebe tržnice na TTTS-u.

Kako je u četvrtak priopćeno iz splitske Gradske uprave, Split je izgubio spor u korist Nebojše Kneževića i drugih vlasnika zemljišta na TTTS-u u istočnom dijelu grada, što je službenica Grada Splita neslužbeno doznala od ovlaštene osobe u splitskom sudu, izvijestili su u četvrtak iz splitske Gradske uprave, ističući da će – ako se ta presuda potvrdi – biti ugroženo normalno funkcioniranje Grada.

Prvostupanjska presuda donesena je na Općinskome sudu u Splitu u kolovozu 2016., a na Županijskome sudu u Zagrebu, nakon dvije godine nepostupanja, promjenom suca u postupku u listopadu 2018., navodno je donesena presuda po kojoj građani Splita moraju platiti gotovo 150 milijuna kuna dr. Nebojši Kneževiću, “i to u trenutku kada u realizaciju ide izgradnja obilaznice od Mravinaca do TTTS-a i priprema svih ostalih projekata”, stoji u priopćenju Grada Splita.

 

(Hina)fah

Komentari

Komentari